Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko Trump syyntakeeton?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 16.9.2019

Turun Sanomien uutispäällikkö Hannu Miettinen kirjoittaa presidentti Donald Trumpista otsikolla Syyntakeettomana jatkokaudelle? (TS 14.9.) Samanlaisia ajatuksia on herännyt varmasti monella muullakin lehdenlukijalla kuin allekirjoittaneella.

Uutispäällikkö arvelee, että peluri on alkanut vaikuttaa avohoidokilta. Hän toteaa, että Trumpia pidettiin aluksi taitavana helppoheikkinä, joka puhui levottomia saadakseen kannattajiensa tuen ja vastapuolen hämmentymään. Puheita pidettiin harkittuna strategiana, jonka takana on häikäilemätön, mutta kuitenkin järkiperäisesti toimiva ihminen.

Kuluvan vuoden aikana on kuitenkin alettu Miettisen arvion mukaan tulla toisiin ajatuksiin. Eräs merkki oli Trumpin Tanskalle tekemä ehdotus Grönlannin myymisestä. Trumpin reaktio Tanskan kielteiseen kantaan osoitti, että hän olikin tosissaan. On todellakin sanottava, että vain arvostelukyvytön kuvittelee jonkin valtion myyvän maa-alueitaan. Siitä kun Venäjä myi Alaskan on jo aikaa…

Toinen merkkipaalu oli Miettisen mukaan Trumpin suuttuminen Ruotsille pahoinpitelyyn syyllistyneen yhdysvaltalaisen räppärin vangitsemisesta tutkinnan ajaksi. Sarjassa seuraavana oli täysin päätön ehdotus ydinlatauksen käytöstä hurrikaanin torjunnassa. Mielekkäältä ei myöskään tuntunut Trumpin ryhtyminen sääennustajaksi: hän piirsi hurrikaanin todennäköisen reitin Floridan yli pitkälti Alabaman puolelle. Loppujen lopuksi hurrikaani ei yltänyt edes Floridaan, vaan pyyhkäisi sen rannikkoa pitkin.

Uutispäällikkö viittaa Trumpin asemaan ydinasevaltion presidenttinä. Huolestuttavaa on Trumpin nokittelu Kiinan kanssa Etelä-Kiinan merellä. Pelkkä kauppasota idän suurvallan kanssa on jo tarpeeksi vakava uhka maailmantaloudelle.

Trumpin yllätysvetoihin on alettu jotenkin turtua, mutta näiden (ja aikaisempien) tapausten kokonaisuus herättää todella epäilyksen, että syytä huoleen Yhdysvaltain presidentin mielentilan suhteen todella on. Se ei ole pelkästään maan sisäinen asia, sillä suurvallan toimenpiteet heijastuvat monella tavalla maailmantalouteen, ja uhkakuvissa jopa maailmanrauhaan.

Ainoa lohdullinen tekijä viimeksi mainitun uhkan osalta on Trumpin sinänsä hämmästyttävän myötäsukainen asenne Vladimir Putiniin. Uutispäällikkö Miettinen epäilee monien muiden tapaan, että Putinilla on jonkinlainen peukaloruuvi Tumpin sormessa. Tällainen käyttäytyminen ei olekaan mitenkään tyypillistä ailahtelevalle Trumpille. Hänhän ei ole epäröinyt rakentaa riitaa Kiinan eikä muiden ydinasevaltioiden johtajien kanssa.

Moni pohdiskelee, eikä varmasti vähiten Yhdysvalloissa, löytyykö maan lainsäädännöstä jotakin keinoa, jolla näin epävakaa ja maata vahingoittava presidentti saataisiin pois viralta. Lieneekö minkään maan lainsäätäjä ottanut selvästi huomioon sen mahdollisuuden, että maan johtoon nousee syyntakeettomalta vaikuttava henkilö?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190916 (20190916)