Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Clinton ulvoo Trump-suden tyyliin

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 22.10.2019

Donald Trump kirjoitti Turkin presidentti Erdoganille kirjeen, jota pidetään hyvin lapsellisena ja typeränä. Hän ohjeistaa siinä Erdogania tämän hyökättyä Syyrian alueelle häätämään kurdeja kauemmaksi ja luomaan ”suojavyöhykettä”.

Trump sanaili muun muassa: ” Historia suhtautuu sinuun suotuisasti, jos hoidat tämän oikein ja humaanilla tavalla. Sen sijaan se näkee sinut paholaisena, jos hyviä asioita ei tapahdu. Älä ole kova jätkä! Älä ole hölmö! Soitan sinulle myöhemmin”.

Kirjettä pidettiin yleisesti niin outona, että moni epäili sen aitoutta. Valkoinen talo joutui lopulta vahvistamaan, että kyseessä oli aito kirje.” (IL 2.10.).

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton julkaisi Tumpin kirjettä parodioivan twiiitin, jolla hän pyrki saamaan Trumpin naurunalaiseksi. Siinä Clinton kertoo löytäneensä arkiston kätköistä kirjeen, jonka presidentti John F. Kennedy lähetti Neuvostoliiton johtajalle Nikita Hruštšoville keskellä Kuuban ohjuskriisiä lokakuussa 1962.

”Rakas pääsihteeri Hruštšov, älä ole dick! Vedä ohjuksesi pois Kuubasta, niin kaikki sanovat: Jee, Hruštšov, olet paras! Mutta jos et tee näin, kaikki sanovat vain, että mikä kusipää”, kirje kertoo Kennedyn esittäneen (IL 21.10).

Sananlaskua siteeraten Clintonin voidaan sanoa ulvoneen susien mukana valitessaan saman tyylilajin, jota Trump viljelee kirjeessään Erdoganille. Tällainen huumori onkin tehokas ase, jota yksinvaltiaat ovat kammonneet kautta aikojen.

Muun muassa Adolf Hitleriä vastaan tätä asetta käytettiin, ja se olikin varsin helppoa, sillä hänen raivoisat julkiset puheensa yltyivät naurettavaksi vaahtoamiseksi – tosin hänen puheensa ja tekojensa sisällöt eivät olleet naurun asia. Charlie Chaplin filmasi vuonna 1940 Hitler-parodian nimeltä Diktaattori.

Clinton valitsi oikean aseen, sillä demokraattien heikkoutena ovat olleet tähän mennessä vaisut esiintulot. Demokraattien tulisikin oman etunsa vuoksi löytää presidenttiehdokkaakseen samanlainen rääväsuu kuin Trump, joka pystyy lyömään miehelle luun kurkkuun röyhkeän valehtelun metodilla. Henkilön ei kuitenkaan tarvitse – eikä pidäkään – olla samanlainen ääliö kuin Trump, mutta tuskin sellaista edes löytyisi.

Kuitenkin tällaisen ehdokkaan esiintulo tarjoaisi vastavoiman mediailmatilaa hallitsevalle Trumpille, ja se saattaisi lyödä säröä hänen panssariinsa. Osoittaahan jo Clintonin twiitti vähän hitaammillekin, miten typerä Tumpin kirje on ja miten köykäisen kuvan se antaa hänen pätevyydestään virkansa hoidossa.

Vaikka Tumpin esiintyminen ja päätökset ovat olleet usein hyvin kyseenalaisia, hän ei ole kuitenkaan vielä ”tehnyt sitä itse” eli vetänyt omilla puheillaan mattoa jalkojensa alta. Tarvitaan lisää Clintonin twiitin kaltaista työntöapua.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20191022 (20191022)