Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Posti tyri pahasti johtajien palkitsemisessa

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 23.11.2019

Postin työmarkkinaselkkauksen alkusyy on Postin johtajien kannustamisessa käytetty bonus- eli palkitsemisjärjestelmä. Se sai johtajat tavoittelemaan yhtiölle hyviä tuloksia, joiden pohjalta heille maksettiin tulospalkkioita. Ja miten tulosta saatiin hinatuksi ylös: työehtoshoppailulla eli alentamalla henkilökunnan palkkoja siirtämällä 700 työntekijää Postin tytäryhtiöön, joka soveltaa työntekijöiden kannalta alkuperäistä epäedullisempaa työehtosopimusta.

Henkilökunnan asiallinen kohtelu unohtui – mainittaneenko Postin henkilökuntaa yrityksen tärkeimpänä voimavarana enää juhlapuheissakaan?

Kun edulliset tulospalkkiot sokaisivat johtajien silmät, he eivät osanneet ajatella, miten työmarkkinakenttä tulee kaiken todennäköisyyden mukaan reagoimaan 30-50 prosentin palkanleikkauksiin. Varsinkin kun johtajat kuittaavat samasta operaatiosta huimat palkanlisät, toimenpiteen vaikutus piti tietää henkilöstöä ja työmarkkinakenttää tyrmistyttäväksi. Suhteellisuuden taju petti siis Postissa pahan kerran. Voiko yritysjohto pahempaan virheeseen syyllistyä?

Myös yhtiön hallitus ja omistajien eli valtion edustajat tyrivät pahasti mennessään hyväksymään tällaisen palkitsemisjärjestelmän. Haluttiin varmistaa niin muodikkaalla tavalla, että kyetään kilpailemaan johtajista muiden yritysten kanssa ja saadaan palkatuksi hyviä johtajia. Jokainen voi arvioida, miten hyviä saatiin.

Johtopäätös onkin: Kenkää hallitukselle ja toimivalle johdolle. Lisäksi vakavat moitteet omistajaohjaukselle. Postia ei olisi muuten pitänyt alunperinkään yhtiöittää – ainakaan kirjepostin osalta. Toisin kuin meillä yleisesti ajatellaan valtionhallinnon piirissä, yritysmalli ei sovi läheskään kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan.

Varottavia esimerkkejä on muitakin vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi ylipistolaitos sekoitettiin tällä mallilla. Yliopisto ei ole liikeyritys. Eikä myöskään postilaitos tiettyjen peruspalveluiden osalta. Sama koskee julkista terveydenhuoltoa. Listaa voisi jatkaa, mutta riittäköön tämä tällä kertaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20191124 (20191124)