Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Keskusta taisi tehdä tikusta asiaa kaataessaan Rinteen

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 6.12.2019

”Kepu pettää aina”. Tämä ajatus on tuttu jo maalaisliiton ajoista alkaen. Oliko myös pääministeri Antti Rinteen luottamuksen epääminen hallituskumppanin pettämistä, jolla olivat valtapoliittiset tai jopa kostomotiivit? Siinä on poliittisilla kommentaattoreilla ja medialla miettimistä pitkäksi aikaa. Jotenkin haetulta Rinnettä vastaan nostettu kaatohanke kuitenkin vaikuttaa.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kysyykin kolumnissaan ”Antti Rinteen syntien suuruutta” (Turun Sanomat 5.12.). Hän kertaa Rinteen kieltämättömät kompuroinnit Postin jupakassa, mutta toteaa myös, että Rinne toimi aivan oikein vaatiessaan hallituskumppaneilta selkeitä kirjallisia perusteluja asialle.

Jokisipilä pohtii, onko esitetty aukottomia todisteita, jotka sataprosenttisen varmasti osoittaisivat Rinteen pyrkineen tietoiseen harhauttamiseen. Pikemminkin on hänen mukaansa syntynyt vaikutelma yleisestä sähläämisestä ja kyvyttömyydestä ajoissa kunnolla hahmottaa, mitä kaikkea pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen tarkoitti. Jokisipilä ihmetteleekin, olivatko Rinteen virheet niin raskaita, että ero oli ainoa vaihtoehto – kun moni Rinteen edeltäjä tuntuu selvinneen kuivin jaloin pahemmistakin asioista.

Jokisipilän kirjoitus poikkeaa edukseen median valtavirrasta, jonka käsityksen mukaan Rinne sai ansioittensa mukaan. Vaikuttaakin todella siltä, että keskusta on nyt tehnyt syystä tai toisesta tikusta asiaa. Lehtitietojen mukaan taustalla olisivat olleet keskustan yrittäjävoimat, muun muassa lestadiolaiset, joilla on puolueessa tiettävästi vahvat asemat.

Jopa edellisen pääministeri Juha Sipilän on arveltu olleen Rinteen kaatohankkeen takana. Sipilä itse sanoo kuitenkin SDP:n eduskuntaryhmälle lähettämässään sähköpostiviestissä, ettei hän ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, vaan ainoastaan kysynyt, kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua (Yle.fi 4.12.). Melko ontuvan tuntuinen selitys.

Julkisuudessa on myös arveltu, että kyseessä olisi keskustapuolueen yritys kohottaa profiiliaan kannatuksen mataessa ennätyksellisen alhaalla. Viimeisimmässä mittauksessa se oli enää 10,6 prosenttia. Jokainen voi miettiä, onko tällainen pääministerijahti tehokas keino osoittaa puolueen kannattamisen ja äänestämisen arvoiseksi.

Vaikuttaakin siltä, että keskustassa olisi itsekin havahduttu siihen, että tämä operaatio ei ollut paras mahdollinen ajatellen tulevaa hallitusyhteistyötä – uusi hallitushan pyritään kokoamaan vanhalta pohjalta, ilman tarvetta ”muuttaa hallitussopimuksesta pilkkuakaan”: Keskustalaiset ovat luvanneet auliisti tulla puhumaan ja selittämään epäselvät asiat sosialidemokraateille, ja Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja on jo tehnytkin onnistuneen selittelykäynnin demareiden luona.

SDP järjesti keskustalle pienen näpäytyksen esittämällä hallitustunnustelijaksi Antti Rinnettä. Rinne ei tosiaankaan – hänen omia sanojaan lainatakseni – ole lähdössä mihinkään. Hän jatkaa puolueen puheenjohtajana ensi kesään saakka, ja on, yllättävää kyllä, ilmoittanut olevansa käytettävissä vielä jatkokaudellekin. Sitä voi kyllä pitää liioiteltuna yrityksenä riippua vallassa.

Keskustalaisten päänsärky siis jatkuu, sillä Rinne toimii keskustalaisissa epäluottamusta herättäneellä tyylillään uuden hallituksen takapiruna ainakin ensi kesään. Pääministerinkaadon jälkeen hänellä ja hallitukseen tulevilla sosialidemokraateilla ei päätalolaisittain ilmaisten ”mieli mettä keitä”.

Kansalaisilla ja medialla tulee olemaan hallitustyöskentelyssä kiinnostavaa seurattavaa. Muistaako tässä yhteistyöilmapiirissä edes joku ministereistä ja laajasta avustajakaartista maan edun ajamisen, vai meneekö hallituksen toiminta lähinnä puoluepoliittiseksi verkkopallo-otteluksi

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20191207 (20191207)