Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yle ja kaupat arvostelevat asiakkaiden hanskojen käyttöä

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 14. 3.2020

Yle.fi otsikoi näkyvästi: ”Koronan pelko toi kauppoihin petollisen ilmiön – asiakkaat alkoivat käyttää kertakäyttöhanskoja. Koronavirus ei nykytietojen mukaan tartu elintarvikkeiden välityksellä” (Yle.fi 14.3.2020). https://yle.fi/uutiset/3-11256898

Ilmiselvästi syynä hanskojen käyttöön eivät suinkaan ole elintarvikkeet tai pakkaukset, vaan ostoskärryjen likaiset työntökahvat, jotka on jo ennen koronaepidemiaa mainittu mediassa virus- ja bakteeripesiksi.

Myös asiakkaiden käyttämien vihannesvaakojen näppäimillä ja jonotusnumeronäppäimillä voi vaania virus, joten hanskojen käyttö on viisasta. Ei kuitenkaan vaikuta kovin mielekkäältä riisua hanska toisesta kädestä, kun ottaa jonkin tavaran kärryyn.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kertakäyttökäsineiden tai kumihanskojen käyttö saattaa antaa vääränlaisen turvallisuuden tunteen. Mikrobit tarttuvat niihin samalla tavalla kuin käsiin, ja jos kertakäyttökäsineitä haluaa käyttää, niiden tulisi olla puhtaat. Ellei niitä pese tai vaihda, ne ovat kuin pesemättömät kädet, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:n mikrobiologiayksiköstä.

Jokainen tietää, että hansikkaat voivat olla likaiset. Mutta niinpä ovat likaisia usein kädetkin, jos ei käytetä hansikkaita. Kertakäyttöhanskoja käytetään nimensä mukaan vain kerran, joten ongelmaa ei ole, jos näin menetellään.

Jos kaupat eivät haluaisi käytettävän hansikkaita, niiden olisi huolehdittava ostoskärryjen pesusta lukuisia kertoja päivän aikana. Pitäisikö varata myös käsienpesupaikat myymälöihin?

Tämä uutinen ja sen otsikointi osoittavat, että koronavirus saa median helposti yliherkkään mielentilaan: se näyttää vääntävän koronasta huomiota herättäviä otsikoita silloinkin, kun siihen ei olisi todellista aihetta.

Asiakkaiden hansikkaiden käyttö sen sijaan osoittaa, että kriisitietoisuuteen on kiitettävällä tavalla herätty. Koronavirus on vakava uhka terveydelle.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200315 (20200315)