Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Veteraanipoliitikko Pekkarinen herättelee keskustaa

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 11.1.2020

Keskustan veteraanipoliitikko, Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen muistuttaa mielipidekirjoituksessaan historiansa suurimman tappion kokenutta keskustaa siitä, että se ei muistanut, mitä ”alkeellisin poliittisen toiminnan oppi” olisi edellyttänyt tässä tilanteessa (HS 10.1).

Olisi tarvittu ”avoin analyysi ja johtopäätökset taakse jääneestä”. Edelleen, Sipilän hallituksen hyvien saavutusten puolustaminen ja tehtyjen virheiden nöyrä tunnustaminen oppositiosta käsin olisi tarjonnut tilaisuuden palauttaa luottamus puolueeseen. ”Oppositiosta käsin on sitä ennenkin noustu”.

Vaikka Pekkarinen oli suunnilleen samaa mieltä keskustan hallitukseen menon perusteista, joiden mukaan hallitusohjelmassa oli paljon hyvää ja keskustalaista, hän myös viittasi silloin riskeihin, joita siihen liittyi. Nyt riskit uhkaavat hänen mukaansa toteutua, ellei hallituksesta ala tulla jotakin sellaista hyvää, jota tavoittelemaan sinne mentiin.

Hän mainitsee vihervasemmiston korostaneen, että hallitus tekee kaiken toisin kuin Sipilän hallitus. Näin silloinkin kun ”hallitus syö Sipilän hallituksen suurin uhrauksin rakentamaa perintöä”. Hän näkee sanomattakin selväksi, että tuosta retoriikasta ei ole keskustan uuden menestyksen ainespuiksi.

Sitten seuraavat neuvot: Keskustan on noustava hallituksessa esille omissa leipälajeissaan. On järkivihreän ilmastolinjan aika. On sanottava kyllä uusiutuville raaka-aineille, uudelle teknologialle, koulutukselle ja perheille, samoin suomalaisille ihanteille ja kristillisille arvoille. Sen sijaan on sanottava ei ylilyövälle ilmastolinjalle, joka jäädyttäisi puunkäytön tason ja veisi työpaikan monelta. Ei liikkumisen kustannusten siirtämiselle niille, joille auton käyttäminen on välttämätöntä, ja ei nelipäiväiselle työviikolle, mutta kyllä itsensä likoon panemiselle, yrittämiselle ja työllisyyden kohentamiselle.

Ja lista jatkuu: Koko Suomesta on pidettävä huolta – keskustan vanha ydinajatus. Näivettymiskierre on pysäytettävä toisaalla ja asuntojen hintojen nousu pidettävä kurissa toisaalla, ja pakolaiskysymys on voitava uudistaa vastuullisesti niin, että kansa voi sen hyväksyä.

Tässä on sulattamista punavihreille hallituskumppaneille – ja ehkä myös keskustan ministereille. Erityisiä kipukohtia tulevat hallituskumppaneille todennäköisesti olemaan niin ”järkivihreä” ilmastolinja kuin kansan hyväksyntää etsivä pakolaispolitiikkakin, mutta myös suomalaiset ihanteet ja kristilliset arvot.

Näillä resepteillä siis keskustan pitäisi pystyä nostamaan profiiliaan niin, että se huomattaisiin hallituksen ulkopuolellakin. Saattaisipa siitä syntyä Pekkarisen penäämiä uuden menestyksen ainespuitakin.

Jos keskustan ministerit ottavat veteraanipoliitikkonsa neuvot todesta, hallitustyöskentely ei tule olemaan rauhallista hiljaiseloa. Saattavatpa Pekkarisen suosituslistan rivien välissä piileskellä hallituskriisin siemenetkin. Ehkä ne on sinne tarkoituksella kylvetty toteuttamaan ”alkeellisinta poliittisen toiminnan oppia” eli avaamaan keskustalle tie oppositioon palauttelemaan äänestäjien kadonnutta luottamusta.

Mutta, mutta: on helpompaa ehdotella tiukkaa linjaa ja jopa oppositioon menoa hallituksen ulkopuolelta kuin ministerin etuja nauttivana ja hallitustyöskentelyyn sitoutuneena. Myös uusin puolue-gallup herättää keskustalaisissa hiukan uutta toivoa hallitusratkaisun hyväksyttävyydestä. Aika näyttää, miten hallitusyhteistyö tulee sujumaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200111 (20200111)