Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Britannian hovin uskottavuus kärsii

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 16.1.2020

Britannian hovi ja monarkian kannattajat järkyttyivät kun herttuapari Harry ja Meghan ilmoitti vetäytyvänsä hovin edustustehtävistä ja itsenäistyvänsä taloudellisesti sekä muuttavansa osittain Kanadaan. Syyksi tähän oletetaan brittiläinen media, jonka hampaisiin he ovat joutuneet.

Julkisuudessa on mainittu, että herttuaparilla olisi hyvät mahdollisuudet ansaita muun muassa hyväntekeväisyydessä ja PR-toiminnassa miljoonaluokan tulot. He luopuvatkin valtion rahastolta saamastaan apurahasta, jonka ehtona on pidättäytyminen ansiotyöstä. Tosin tämä vastaa vain viittä prosenttia heidän nykyisistä tuloistaan, loppuosan tullessa prinssi Charlesilta, ja he toivovat rahoituksen jatkuvan. Lisäksi pariskunta haluaisi säilyttää arvonimensä ja Windsorin linnan yhteydessä olevan asuntonsa, jota remontoitiin juuri suurella summalla valtion kustannuksella. Tämä asetelma ei vaikuta kovin vahvalta taloudelliselta itsenäisyydeltä.

Hovi siunaa ilmeisen vastentahtoisesti pariskunnan hankkeen, sillä se ei ilmeisesti halua täyttä välirikkoa Harryn ja tämän amerikkalaispuolison kanssa. Jos Charles olisi uhannut sulkea rahahanan, hanke olisi todennäköisesti kuivunut kokoon, sillä ansiotulot eivät ala virrata siinä samassa. Tosin pariskunnalla on tiettävästi käytettävissään usean kymmenen miljoonan punnan pesämuna.

Herttuaparin muuttohanke ei vaikuta ongelmattomalta. Kanadan pääministeri on jo esittänyt, että on vielä käytävä keskusteluja pariskunnan turvallisuudesta aiheutuvista kustannuksista, vaikkakin suurin osa kanadalaisista hyväksyykin herttuaparin muuton maahansa. Onhan Kanada kansainyhteisön jäsen.

Voi kuitenkin kysyä, takaako muutto pariskunnalle rauhan brittiläiseltä skandaalilehdistöltä. Jos he aikovat jatkossa hankkia toimeentulonsa edes osittain julkisuudessa, esimerkiksi osallistumalla PR-hankkeisiin, se tuo mukanaan negatiivisen julkisuuden – myös Amerikan mantereella. Tunnetusti julkisuutta ei voi käyttää pelkästään omaksi edukseen, vaan mukana tulee koko paketti etuineen ja haittoineen.

Lisäksi muutosta seuraa uusia turvallisuusongelmia, vaikka suojelun rahoitus saataisiinkin hoidetuksi. On turvallisuusmielessä aivan eri asia asua kotimaassa hoville varatuilla hyvin valvotuilla alueilla, kuin vieraassa valtiossa, vaikkakin rikkaan kansanosan asuttamalla periaatteessa rauhallisella seudulla. Turvallisuuteen voi jäädä aukkoja, joita kotimaan pitkään kehitellyssä ja hyvin resurssoidussa järjestelmässä ei ole.

Inhimilliseltä kannalta pariskunnan mediakammo ja ratkaisu on ymmärrettävä. Harryn äiti prinsessa Diana sai surmansa liikenneonnettomuudessa, joka tapahtui median edustajien ajaessa takaa Dianan seurueen autoa. Harry joutui tällöin itse pikkupoikana median huomion kohteeksi toisena surevana veljenä.

Meghan taas on kasvanut valtiossa, jossa monarkia on täysin vieras asia, ja hänelle eläminen monarkian jäykkien traditioiden kahlitsemassa sisäpiirissä on ollut ilmeisen vaikeaa, vaikka toisaalta hänen piti tietää, mihin ryhtyi kun nai kuninkaallisen perheen jäsenen.

Britannian monarkialle tämäkin skandaali oli paha isku, muun muassa siitä syystä, että sen yhteydessä nousivat taas esille ne taloudelliset edut joita hovin jäsenille ainakin osittain veronmaksajien kustannuksella tarjotaan. Tosin esimerkiksi herttuaparin häistä koitui melkoisten kustannusten vastapainoksi kansantaloudelle noin miljardin punnan suuruinen hyöty.

Säilyäkseen monarkian pitäisi kuitenkin nykymaailmalle vieraana järjestelmänä tuottaa jatkuvasti positiivisia uutisia toiminnastaan – hovin sisäiset skismat ja skandaalinpoikaset sen sijaan nakertavat sen uskottavuutta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200116 (20200116)