Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Prikaatikenraali arvostelee maamme pakolaislinjaa

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 4.3.2020

Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatikenraali evp. Mauri Koskela pitää mahdollisena, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa Suomessa lähitulevaisuudessa. Asiaan vaikuttaa vahvasti Turkin ilmoitus, ettei se aio enää estää syyrialaispakolaisten pääsyä Eurooppaan (Iltalehti 1.3. 20).

Paine onkin viime päivinä kasvanut Turkin ja Kreikan välisellä rajalla suurten pakolaisjoukkojen pyrkiessä rajan yli. Huomattava osa näistä on ollut tähän mennessä afganistanilaisia miehiä. "Jos pakolaiset lähtevät liikkeelle, ulottuu miljoonien ihmisten virta aivan varmasti myös Suomeen", Koskela toteaa.

Koskelalla on vankka työkokemus muun muassa Syyriasta. Viimeisin tehtävä päättyi vuoden 2018 kesäkuussa, hänen toimittuaan tilapäisesti Lähi-idässä Undofin eli Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaoperaation komentajana. Syyrian pakolaismäärän kasvu oli nähtävissä jo tuotakin aiemmin: "Syyrian hallitus siirsi Idlibin alueelle paljon taistelijoita, jotka eivät suostuneet sovitteluratkaisuun tai antautumaan. Ääriajattelijoiden mukana siirtyi myös heidän perheitään".

Syyrialaiset pakolaiset tulevat suurelta osin juuri tältä alueelta, eli kyseessä on hyvin kirjava joukko. Mukana on niin oikeita pakolaisia kuin myös ääriryhmien edustajia, joista monet ovat sodassa pettyneitä ja tottuneita väkivaltaan.

Koskela pitää ensiarvoisen tärkeänä selvittää mahdollisimman tarkasti pakolaisten taustat. "Ääriliikkeiden edustajia on nyt enemmän pakolaisten joukossa kuin vaikkapa vuonna 2015, ja suuri osa heistä on miespuolisia".

Koskela sanoo Lähi-idässä törmänneensä tilanteisiin, joissa ääriajattelua ja aseellista toimintaa opetettiin jo nuorille, alle teini-ikäisille pojille. "Tästä syystä tulijoiden taustat on selvitettävä tarkasti. Koska miespuoliset ovat usein saaneet arvomaailmansa jo varhain, näen naisten ja tyttöjen etusijan pakolaisasioissa selkeänä". Prikaatikenraali sanookin olevan erikoista, että Maahanmuuttoviraston tilaston mukaan Suomen turvapaikanhakijoista noin seitsemänkymmentä prosenttia on miehiä.

Hän painottaa myös lasten orpouden olevan liukuva käsite: Orvoksi oletetun lapsen perässä saattaa ilmaantua mies, jolla on isyyden todistava paperi. Lähi-idässä virallisen dokumentin saanti väärillä tiedoilla onnistuu edelleen valitettavan helposti pelkällä lahjonnalla. Näissä tilanteissa onkin hyvin haastavaa selvittää asian oikea laita.

Koskela painottaa, että Suomessa on varauduttava siihen, että ääriajattelevien ihmisten määrä kasvaa. "Suomessa ymmärretään valitettavan harvoin, että näillä ihmisillä uskonnon tulkinta sanelee toimintatavan. Monilla heistä elää myös ajatus, että Isisin kalifaatti herää vielä henkiin. Tällaiset henkilöt saattavat aatteensa vuoksi syyllistyä vakaviinkin väkivallantekoihin, joiden avulla he pyrkivät päämääräänsä". Myös Suomen turvallisuusviranomaiset ovat korostaneet samaa asiaa.

Koskelan johtopäätös on, että Suomen linja on aivan liian sinisilmäinen – oletamme muiden toimivan kuten me. "Suomalainen elämäntapakulttuuri on kuitenkin todella kaukana niistä kulttuureista, joissa esiintyy suuremmassa määrin ääriajattelua, ja se on syytä tiedostaa. Suomessa täytyisi saada terrorismilainsäädäntö kuntoon ja taata viranomaisille riittävät resurssit. Olisi myös syytä käyttää enemmän asiantuntijoita, jollaisia ovat esimerkiksi kriisialueilla työskennelleet sekä sieltä tulleet ihmiset. Suomessa tehdään edelleen liikaa päätöksiä ”Minusta tuntuu” -periaatteella".

Koskela painottaa myös, että Suomessa pakolaisiin suhtaudutaan ylipäätään liikaa uskomusten perusteella. "On tärkeää tunnistaa muualta tulevien ihmisten ominaispiirteet niin hyvässä kuin huonossa ja tehdä ratkaisut niiden pohjalta. Tämä koskee niin maahanmuuton puolustajia kuin vastustajia. On syytä pysyä asiassa, eikä levitellä uskomuksia. Meidän on mielestäni hyvä olla niin avoimia kuin varovaisiakin".

Hän muistuttaa samalla, ettei Suomi ole todennäköisesti kuitenkaan ykköskohteita terrori-iskuille.

"Siihenkin uhkaan on silti varauduttava. Eniten pakolaisia houkuttavat kuitenkin etuudet, joita on tänne tulijoille tarjolla. Katselen samalla kummastuneena mahdollista esitystä, jonka mukaan turvapaikanhakijoille annettaisiin aikaisempaa enemmän apua valtion varoista. Maassamme on varmasti monia muita asioita aivan suomalaisten osalta, jotka pitäisi hoitaa kuntoon".

Koskela näkee myös Afrikan tilanteen huolestuttavana. Hän ennakoi ihmisten lähtevän jossakin vaiheessa laajemmin liikkeelle. "Käynnissä on jo mantereen sisäinen muuttoliike. Suurin syy siihen on, että maanviljelys- ja laidunmaat alkavat käydä vähiin kuivuuden ja kuumuuden vuoksi. Tilannetta ei auta, että Afrikan väkimäärä on vahvassa kasvussa.

Koskelan mukaan on ensiarvoisen tärkeää kohdentaa apua niin Lähi-itään kuin Afrikkaan siten, että ihmisten elinmahdollisuudet kotialueillaan olisivat paremmat. Hän näkee Suomella olevan paljon annettavaa omien vahvuuksien kautta."Tällaista on esimerkiksi maanviljelykseen ja maan käyttöön liittyvä osaaminen samoin kuin veden käyttöön ja aavikoitumista estävään metsitykseen liittyvät asiat".

Syyrian pakolaistilanteen ratkaisemiseksi hän sanoo vaadittavan suurten maiden vaikutusvaltaista toimintaa. "Haluan uskoa, että Syyriaa tukeva Venäjä ei halua vastakkainasettelua Natoon kuuluvan Turkin kanssa, ja tilanteeseen löydetään ratkaisu missä mikään osapuoli ei menetä kasvojaan. Seuraava askel olisi jälleenrakentaminen ja vakauttaminen, millä turvataan inhimilliset elinolosuhteet. Tämä kaikki vaatii kuitenkin todella paljon diplomatiaa ja rauhanvälitystoimintaa", Koskela päättää Iltasanomien haastattelun.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200305 (20200305)