Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Korona tuo mieleen sota-ajan kotirintaman tunnelmat

Turun Sanomat 24.3.2020

Koronaviruskriisi saattaa tuoda mieleen viime sotien kotirintaman tunnelmat niille, jotka ne kokivat tai ovat niistä lukeneet. Sota-aikana vallitsi epävarmuus siitä, mitä ihmisille tulee tapahtumaan rintamalla ja pommitusten uhkaamalla kotirintamalla. Oli erilaisia arkielämää rajoittavia määräyksiä – liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia – sekä pulaa elintarvikkeista ja monista muista hyödykkeistä.

Tietenkin silloin tilanne oli paljon nykyistä vakavampi sekä kansalaisten että valtakunnan kannalta, mutta tiettyjä yhtäläisyyksiä kuitenkin on, ja niistä voimme ehkä oppia jotakin.

Eräs tällainen seikka on, että hamstraus on yhteiskuntaa ja muita kansalaisia vahingoittavaa toimintaa. Se aiheuttaa tavarapulaa, epävarmuutta sekä epäsopua – ja juuri nyt tarvittaisiin yhteishenkeä. Sota-aikana jouduttiin turvautumaan elintarvike- ja muuhunkin säännöstelyyn, jotta kaikki voisivat saada osansa. Kansanhuolto-organisaatio pyrki turvaamaan kansan toimeentulon poikkeusoloissa sääntelemällä talouselämää ja työvoiman käyttöä.

Otettiin käyttöön elintarvikekortit, joita kansalaiset tarvitsivat säännösteltyjen tarvikkeiden ostamisessa. Korteissa oli ruutuja, joita ostotilanteessa leikattiin saksilla ostoksen edellyttämä määrä ja annettiin myyjälle. Pelkkä raha ei siis kaupassa riittänyt. Puhuttiinkin korttiajasta, ja odotettiin hartaasti sen loppumista.

Rahalla sai niin sanotusta mustasta pörssistä eli salakauppiailta, joilla tavaraa oli. Se oli salakuljetettu maahan tai hankittu jollakin muulla laittomalla keinoilla. Nykytilanteessa ei aivan vastaavaa ainakaan vielä ole, mutta näkyipä mediassa uutinen, että joku oli hankkinut suuren määrän käsidesiä ja aikoi ryhtyä myymään sitä korkealla hinnalla.

Kahvi ja monet muut nautintoaineet olivat sota-aikana ja vielä sen jälkeenkin pitkään kortilla. Myynnissä oli kahvinkorviketta, joka oli kurja tuote aitoon verrattuna. Emännät huokailivatkin "oikean kahvin" perään. Nuorimmat ikäluokat eivät olleet koskaan nähneet banaania eikä appelsiinia. Olivat vain kuulleet vanhempien haaveilevan "rauhan ajan" ihanuuksista. Nytkin moni kaipaa arkeensa vapautta, joka vallitsi ennen koronaa.

Koronaviruksen torjumiseksi ihmisten liikkumista on rajoitettu, erityisesti yli seitsemänkymmentä vuotta täyttäneiden osalta. On väläytelty jopa ulkonaliikkumiskieltoakin, kun ikäihmiset eivät malta pysyä poissa ihmisten ilmoilta. Sodan aikana oli voimassa illalla ja yöllä ulkonaliikkumiskielto, ja joukkotilaisuuksia, kuten tanssiaisia ei saanut pitää, koska niitä pidettiin sopimattomina kun miehet olivat rintamalla.

Kaikki loppuu aikanaan. Sodan jälkeen rajoitukset kumottiin, ja vähitellen päättyi pula kaivatuista nautintoaineista sekä elintarvikkeista. Ensimmäinen kahvilaiva, Herakles, saapui Brasiliasta Turun satamaan helmikuussa vuonna 1946. Sen lastista heltisi sinä vuonna neljänneskilo kahvia henkeä kohti kahteen eri otteeseen. Se jaettiin elintarvikekorttien välityksellä.

Niin päättyy aikanaan koronaviruksen aiheuttama poikkeusaikakin rajoituksineen ja uhkineen – ei tiedetä, milloin, mutta kuitenkin paljon nopeammin kuin sota-ajan kurimus. Tämä poikkeusaika jää varmasti sen eläneiden mieleen loppuiäksi samaan tapaan kuin sota-aika koettelemuksineen. Luultavasti kaikki ei palaa aivan ennalleen: Suomi ja maailma eivät tule enää olemaan aivan samoja kuin ennen koronaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200325 (20200325)