Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
"Rajat auki ja ihmiset töihin"

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 29.3.2020

Björn Wahlroos sanoo Ranskan kodistaan Nizzasta antamassaan puhelinhaastattelussa, että hallitusten määräämät ulkonaliikkumiskiellot ja rajaliikenteen sulkeminen ovat tuottamassa erittäin suuria vaikeuksia eurooppalaiselle elinkeinoelämälle ja sitä kautta taloudelle (Talouselämä 27.3.). Tämä pitää paikkansa, mutta pätevä syykin toimenpiteisiin on tiedossa: pandemiaksi äitynyt koronavirusepidemia.

On aivan perusteltua huolestua taloudesta, mutta on kysymys siitä, millä ehdoin ongelmaa pitäisi hoitaa. Wahlroosin terveyden ja rahan vastakkainasettelua koskeva kommentti vaikuttaa pahaenteiseltä: "On vaikea punnita rahaa ja terveyttä vastakkain, mutta se on tehtävä". Se antaa ymmärtää hänen kannattavan vanhojen roomalaisten periaatetta: "Merenkulku on välttämätöntä, eläminen ei". Eli jos talouden hoitamiseksi on uhrattava terveyttä ja ihmishenkiä, ei voi mitään, pyörien on pyörittävä.

Wahlroos on siis huolestunut ensisijaisesti talouselämän pärjäämisestä rajoitusten kurimuksessa, ei niinkään ihmisten terveydestä ja hengestä. Hän toteaa, että vaikka hallitusten toimet olisivat puhtaasti lääketieteellisesti välttämättömiä, niiden taloudelliset vaikutukset voivat osoittautua erittäin vakaviksi. Se on kyllä tullut selväksi viime aikaisista uutisista. Monella toimialalla uhkaa konkurssiaalto. Valtio on kuitenkin tulossa apuun tukitoimenpitein.

Wahlroosilla on haastattelun mukaan kuitenkin vaikeuksia ymmärtää mitä hyötyä esimerkiksi Haaparannan ja Tornion välisen rajan sulkemisesta on koronaviruksen hoitamisessa. On muistettava, että Kiina sai virusepidemian kuriin ankarin rajoituksin, mutta Italiassa viivyteltiin. Sairastumis- ja kuolleisuustilastot kertovat seurauksista näissä maissa omaa karua kieltään. Ei pitäisi olla vaikeaa ymmärtää, että paikasta toiseen siirtyvät ihmiset kuljettavat virusta mukanaan. Kaikkien matkustaminen ei ole pandemian aikana välttämätöntä.

Kun tässä tilanteessa korostetaan talouden ongelmia ihmiset nähdään vain työvoimana, tuotannontekijöinä. Pidetään pääasiana, että heitä saadaan töihin, ja talouden rattaat pyörimään. Donald Trumpin asenne virusongelmaan on hyvin samanlainen: Rajoitukset tuhoavat Amerikan, sanoo Trump, ja haluaisikin rajoitukset poistettavaksi pikaisesti. Hänen hotellibisneksensä ovat kärsineet raskaita tappioita. Se ilmeisesti koskee kovemmin kuin kansalaisten kohtalo.

Onneksi kuitenkin Suomen hallitus on monien muiden tavoin viimein ryhtynyt määrätietoisiin toimenpiteisiin: Maan rajat on suljettu, Uusimaa eristetty muusta valtakunnasta, ja muihinkin toimiin on ryhdytty, muun muassa ulkomailta tulevaa paluuliikennettä valvotaan lopultakin, ja ravintolat sekä kahvilat suljetaan.

Ruotsi on toiminut paljon vaisummin ja pitänyt muun muassa rajansa avoimina. Tulevaisuus näyttää, kumman strategia on parempi – sekä talouden että inhimillisyyden kannalta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200329 (20200329)