Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Taksinkuljettajat ovat huolissaan korona-asiakkaista

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 5.4.2020

Taksiliitto on saanut yhteydenottoja kymmeniltä taksinkuljettajilta, joille ei ole kerrottu etukäteen matkustajan koronatartunnasta tai -epäilystä. Kyse on tapauksista, joissa julkinen terveydenhuolto lähettää kotiin koronatestattuja (Turun Sanomat 4.4.). Varmaankin monet heistä on myös kuljetettu taksilla testeihin.

Tieto koronasta on Taksiliiton mukaan jätetty kertomatta vedoten potilaiden yksityisyydensuojaan. Kyydit ovat Kelan korvaamia, ja ne tilataan alueellisista tilauskeskuksista. Sairauden salaaminen on törkeää piittaamattomuutta kuljettajien ja samassa taksissa myöhemmin matkustavien asiakkaiden terveydestä.

Kyllä terveyden ja hengen suojelu sivuuttaa varsinkin tällaisessa kriisitilanteessa muiden kansalaisten yksityisyyden suojelun tarpeen. Muistettakoon, että myös terveenä ja hengissä pysymisen oikeus on ihmisoikeus.

Jos taksinkuljettaja tietäisi koronasta, hän voisi varautua siihen esimerkiksi käyttämällä hansikkaita ja hengityssuojaa, ja välttäisi tarpeetonta keskustelua matkustajan kanssa. Hän myös tietäisi desinfioida auton penkit ja ovenkahvat erityisen huolellisesti potilaan matkan jälkeen.

Nykyisenä korona-aikana muut asiakkaat ovat pääasiassa sairaita ja vanhuksia, joiden on välttämätöntä käyttää taksia. Terveysviranomaiset saattavat siis hengenvaaraan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia kunnioittaessaan potilaiden yksityisyyden suojaa – ja säästäessään samalla itseään 'ylimääräiseltä' työltä.

Taksiliitto on tuloksetta ehdottanut, että jokaiseen sairaanhoitopiiriin varustettaisiin sopiva määrä koronan varalta suojattuja takseja. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho sanoo lehden mukaan, että potilaan suojaaminen taksissa on tehokkainta, ja silloin hän ei levitä tautia. Siinä kaikki.

Tässä ajatuksessa on se heikkous, että kun taksinkuljettaja ei tiedä tapauksesta, hän ei osaa varautua, vaan se jää pelkästään potilaan omatoimisuuden tai hänet testeistä kotiin lähettäneen henkilökunnan varaan. Lieneekö asiaan kiinnitetty terveydenhoitohenkilöstön piirissä riittävää huomiota?

Tuskin, koska asiakkaan erityisvarustautuminen paljastaisi taksinkuljettajalle, että kyseessä on tartuntatautipotilas, ja sitähän pyritään välttämään. Siika-aho nimittäin mainitsee, että vaikka koronakuljetukset keskitettäisiin tiettyihin takseihin, täytyisi silti miettiä, voidaanko asiakkaan koronatartunnasta kertoa kuljettajalle.

Sosiaali- ja terveysministeriö on siis hirttäytynyt potilaan yksityisyyden suojan vaalimiseen. Siika-ahokin mainitsee vain kuljettajan suojaamisen, mutta unohtaa kokonaan tulevien taksiasiakkaiden suojan tarpeen. Miten sosiaali- ja terveysministeriö voi toimia näin vastuuttomasti?

Eräs johtopäätös tästä korona-aukosta on se, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön huoli koronan leviämisestä ja hänen siihen perustuva ehdotuksensa asiantuntijaryhmän perustamisesta oli erittäin aiheellinen. Ainakin sosiaali- ja terveysministeriössä vallitsee huomattavaa tiedon puutetta sen eritysalueella.

Nyt hallituskin heräsi – aivan oma-aloitteisesti tietenkin – siihen, että asiantuntijaryhmä sittenkin tarvitaan, ja jopa kaksin kappalein. Kuten tämän kirjoituksen käsittelemä ongelma omalta osaltaan kertoo, työmaata niille kyllä riittää.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200405 (20200405)