Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko noutoannos varma nakki korona-aikana?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 23.04.2020

Nyt kun muun muassa ravintolat ja kahvilat kärsivät koronaepidemian aiheuttamista rajoituksista ja sen mukanaan tuomasta asiakaskadosta, on ilahduttavaa, että tappioita vähentämään on keksitty kahvin ja ruoka-annosten ulosmyynti. Annokset myydään asiakkaalle (ei kuitenkaan alkoholia), mutta niitä ei saa nauttia kahvila- tai ravintolatilassa, vaan ne on otettava mukaan.

Onko näin hankittu annos varma virusturvallisuuden kannalta, jos se nautitaan muista ihmisistä riittävän etäällä? Seuraavassa muutama havainto tästä aiheesta.

Kahvikioskilla käydessäni havaitsin myyjän ojentavan kahvimukin pitäen paljain käsin kiinni sen yläreunasta, juuri siitä, mihin juojan huulet osuvat. Samoin kävi kahvilassa, jossa tarjoilija paineli mukiin juomareiällä varustetun kannen paljain käsin. Ei herätä luottamusta. Lopetinkin ulkona kahvittelun. Asiasta ei viitsi huomauttaa, kun tietää ennakkoon reaktion.

Toinen kokemus liittyy noutohampurilaisiin, jotka haimme kahvilasta. Kokki ripotteli annokseen salaattia paljain käsin ja käytti kahden kokin yhteisiä ottimia, edelleen paljain käsin. Kummallakaan kokilla ei ollut hengityssuojaimia.

Kun kassarouvalle mainittiin asiasta, hän vakuutti, että pojat pesevät usein käsiään. Eivät ainakaan sen kymmenen minuutin aikana pesseet, jonka odotimme annoksiamme. Annokset tulivat syödyiksi, mutta kokemus ei houkutellut jatkoon.

Jälkimmäinen esimerkki herättää kysymyksen siitä, uskaltaako ravintoloista tilata noutoannoksia esimerkiksi kotiin. Ainoa varma mahdollisuus tuntuisi olevan pizza tai muu annos, jonka voi kokonaisuudessaan kuumentaa riittävään lämpötilaan uunissa tai mikrossa.

Koronaepidemiaa ei kannata vähätellä. Se kuitenkin leviää edelleen niin meillä kuin (varsinkin) muuallakin, joten suojauksessa on yleisesti aukkoja. Kannattaakin toimia von Döbelnin tapaan näitä ”aukkoja katsellen” ja vältellen. Ravintoloiden ja kahviloiden luulisi oman etunsa vuoksi kiinnittävän asiaan vakavaa huomiota ja korjaavan epäkohdat.

Ongelma on edelleen olemassa silloin kun ravintolat taas avataan, sillä luultavasti koronavaara on edelleen päällä. Hallituksen tai asianomaisen ministeriön pitäisi viimeistään siinä vaiheessa ohjeistaa ravintolat ja kahvilat. Vähän tarkemmin kuin pääministerin vakavalla vetoomuksella.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200424 (20200424)