Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump aiheuttaa hajaannusta läntisessä maailmassa

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 22.6.2020

Presidentti Donald Trump aiheuttaa hajaannusta ja epäsopua läntisessä maailmassa. Venäjän kanssa hänellä tuntuu menevän paremmin. Hän on käpertynyt itseensä ja keskittänyt huomionsa Amerikan asioihin, kuten iskulause ’Make America Great Again’ hyvin kuvaa.

Sama vanha slogaani oli esillä hänen kampanja-avauksessaan Tulsassa, joten tämän kauden aikana tavoite ei tullut saavutetuksi. Se ei lainkaan hämmästytä ottaen huomioon Trumpin sekoilun kansainvälisessä ja kotimaan politiikassa.

Tyypilliseen keskiverto-amerikkalaiseen tapaan Trump tuntee huonosti maansa ulkopuolella sijaitsevaa maailmaa, eikä myöskään sen asioista juurikaan piittaa. Hänen entinen neuvonantajansa Bolton kertoo uudessa kirjassaan Trumpin sanoneen, että olisi ”coolia” valloittaa Venezuela, koska se oikeastaan kuuluu USA:lle. Hän oli myös kysynyt, kuuluuko Suomi Venäjään.

Trump on ilmoittanut kotiuttavansa USA:n joukkoja Saksasta, ja samanlaisia hankkeita hänellä on ollut Syyriassa ja Afganistanissa. Hän on luonut epävarmuutta muissa Nato-maissa muun muassa moittimalla niitä liian pienestä panostuksesta puolustukseen. Trumpin yleinen linja on ollut rahankäytön vähentäminen hänen maansa ulkopuolisissa järjestöissä.

Viesti Euroopalle ja muullekin maailmalle on selvä: se saa hänen presidenttinä ollessaan tulla toimeen omin voimin. Voi kuvitella, että Kremlissä iloitaan. Tämänkään valossa ei vaikuta epäuskottavalta väite, että Venäjä on ollut tukemassa Tumpin vaalikampanjaa.

Jos Trump valitaan toiselle kaudelle, se saattaisi olla vielä suurempi katastrofi muun maailman – mutta myös USA:n kannalta. Toisella kaudella hänellä ei enää olisi uudelleenvalinnan aiheuttamaa hillitsevää tekijää. Silloin hän voisi päästää poliittisen ”luovuutensa” täysin valloilleen. Tietenkin historiaan jäävän kuvan vaaliminen voi hillitä normaalia ihmistä, mutta Trumpin tyyliin kuuluu, että asia hoidetaan twiiteillä, jotka selittävät asiat parhain päin.

Maailmanrauhan ja länsimaiden yhtenäisyyden näkökulmasta katsoen on kuitenkin toivoa herättävää, että Trumpin kannatusluvut ovat olleet viime aikoina ennätysalhaiset, vaikka hän koettaa kovasti halventaa kilpailijaansa demokraattien Joe Bidenia ja kehua itseään.

Kannatuksen laskuun viittaa myös Tulsan kampanja-avaus, johon odotettiin ”miljoonaa osanottajaa”, mutta juhlapaikka, 19 000:n ihmisen halli, jäi selvästi vajaaksi. Eräiden tietojen mukaan siellä oli vain kuutisen tuhatta ihmistä. Toivoa sopii, että vaalipäivänä republikaanien joukossa riittävän monella järki voittaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200622 (20200622)