Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kansankodin koronahoitoa: Ruotsissa iäkkäiden potilaiden kuolemia joudutettiin morfiinilla

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 7.7.2020

”Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan. Hän katsoo, että suurin osa vanhusten kuolemista olisi voitu välttää. Viranomainen arvioi Ruotsin onnistuneen hyvin” (Yle.fi 7.7.2020).

Jo aikaisemmin on käynyt koronapotilaiden ja siihen menehtyneiden suurista lukumääristä ilmi, että Ruotsissa on otettu hoidossa tyly linja, jonka mukaan valintatilanteessa: ”rahat tai henki”, on valittu rahat. Ks. Kansankoti on asenteiltaan kova

Sen lisäksi, että iäkkäille potilaille on annettu morfiinia, on myös jätetty antamasta potilaille lisähappea. Lääkärit ovat tehneet rutiininomaisesti päätöksiä siirtymisestä elämän loppuvaiheessa käytettävään lääkitykseen, johon sisältyy juuri mm. morfiini.

Näitä päätöksiä on tehty jopa näkemättä potilasta. Muun muassa tällaisia tapauksia on ollut tullut julkisuuteen ruotsalaisista hoivakodeista. Tapausten perusteella voidaan sanoa, että koronatartunnan saaneiden vanhusten hoitoa on laiminlyöty.

Sairaanhoitaja Aspisen mukaan pandemian alussa ei toimittu näin, mutta noin puolentoista kuukauden ajan tämä on ollut systemaattinen tapa. Perusteluksi hoitajille on kerrottu, että kaikki hoivakotien koronapotilaat ovat parantumattomasti sairaita.

Aspinen on täysin eri mieltä asiasta. Ikä ei ole sairaus. Vanhuksille olisi pitänyt antaa mahdollisuus selvitä, hän sanoo. Hengitysvaikeudet kuuluvat oleellisesti koronavirustautiin, kun sairaus on edennyt keuhkoihin. Morfiini vaikeuttaa hengittämistä lisää.

Aspinen on vahvasti sitä mieltä, että vanhuksilla olisi ollut oikeus saada mahdollisuus selvitä. Hoitoa olisi voitu yrittää esimerkiksi tarjoamalla lisähappea, tiputuksella ja tulehdusta lieventävillä lääkkeillä.

Koronaviruksen aiheuttamasta taudista voi hänen mukaansa parantua myös iäkäs potilas. Suurin osa näistä Ruotsin vanhusten kuolemista olisi voitu välttää.

Sosiaaliviranomaisen osastopäällikkö Thomas Lindén arvioi, että hoivakodit ovat onnistuneet hyvin koronapandemian hoidossa. Hänestä on tosin mahdollista, että yksittäistapauksissa on tehty virheitä.

Hoitajat ovat siis joutuneet vastoin eettistä näkemystään antamaan potilaille kuolettavia lääkityksiä.

Mutta viranomaisten edustaja vähättelee tapauksia ja pitää Ruotsin koronastrategiaa onnistuneena.

Sairaanhoitajan haastattelusta ei käy ilmi, että potilaat olisivat toivoneet kuolinapua. Tietääkseni Ruotsissa ns. passiivinen kuolinapu, esimerkiksi hoidon lopettaminen, on lain sallimaa, mutta ei aktiivinen kuolinapu.

Joka tapauksessa oikeusvaltiossa sairaanhoitaja Aspisen kuvailemat tapaukset olisi tutkittava sen selvittämiseksi, onko näiden tapausten joukossa laittomia armonmurhia.

Edellä siteeraamani Ylen uutisen mukaan Ruotsiin perustettiin kesäkuun lopulla komissio, joka tutkii koko koronakriisin hoitoa. Ensimmäinen osa selvitystä valmistuu syksyllä ja loppuraportti annetaan helmikuun 2022 loppuun mennessä.

Komissio on saanut myös tehtäväkseen selvittää, mitä hoivakodeissa on tapahtunut iäkkäiden koronapotilaiden hoidossa. Sitten nähdään, miten kansankoti lopulta suhtautuu näihin tapauksiin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200708 (20200708)