Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Syötkö Eskimo-jäätelön sijasta mieluummin Inuiittia tai Jupikia?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 24.7.2020

Viime aikoina on sosiaalisen korrektiuden nimissä alettua käydä läpi tuotemerkkejä tiheällä kammalla, johon on nyt tarttunut muun muassa Eskimo-jäätelö. Lakritsissa olikin jo löydetty selvästi syrjivä tuotenimi. Laku-Pekka on minustakin syrjivä, myös loppuosaltaan.

Mutta miten on Eskimon laita? Wikipedia kertoo nimen alkuperästä muun muassa seuraavaa: "Eskimoilla ei ole omakielistä sanaa, joka viittaisi kaikkiin maailman eskimokansoihin, sillä hajallaan asuneet ryhmät eivät ole tienneet kaltaisiaan asuvan eri puolilla kalottialuetta. Niinpä mikä tahansa yleisnimitys on keinotekoinen, ja eskimologi Ernest Burch suositteleekin vuosisatojen kuluessa vakiintunutta eskimo-sanaa. Myös osa eskimoista on sitä mieltä, että eskimo on sopiva nimitys, mutta asia on kiistanalainen. Tarvittaessa voidaan käyttää täsmällisempiä nimityksiä inuitti ja jupik". Wikipedia: Eskimot

Alan tutkija siis suosittelee vakiintunutta eskimo-sanaa. Voiko sen käytön kokea tuotenimessä syrjiväksi? Mainittu lakritsimerkki on eri asia, sillä siinä viitattiin ihonväriin. Yleisesti ottaen mainostajat pyrkivät luomaan myönteisiä mielikuvia. Musta ymmärrettiin noina viattomuuden aikoina lakritsin yhteydessä hyväksi ominaisuudeksi: "black was beautiful". Jäätelöstä puheen ollen kylmyys on positiivinen asia, sillä se pitää jäätelön kuosissaan, ja kylmä on tavoiteltava asia helteellä.

Jäätelön merkkinä eskimo viittaa eskimoiden asuinolosuhteisiin, ei rotuun. Sekä eskimo että jäätelö viihtyvät kylmässä, luonnollisessa elementissään. Miksi eskimon, inuiitin tai jupikin pitäisi loukkaantua nimikkojäätelöstään? Tässä ei ole edes omittu kulttuuria, sillä kukaan ei omista ilmastoa. Olisiko tässä lähdetty syyhyttä saunaan? Ulkomailla muuten sauna ja suomalaiset yhdistetään usein toisiinsa, ja kutsutaan kaikenlaisia höyrykylpyjä Finnish/Finnische Sauna -nimellä. Olisiko meidän pitänyt loukkaantua? Vieläkään ei liene liian myöhäistä. Otetaanpa lisäesimerkki: Geisha-patukka. Se tuo mieleeni hienostuneen ja maukkaan suklaan, jota ostan mielelläni. Olisiko joku japanilainen geisha ehtinyt loukkaantua, vai ovatko asialla olleet kotimaiset toisten puolesta loukkaantujat – anteeksi väärän tiedon oikaisijat (HS Merkintöjä 9.7.)? Pakinoitsija Jukka Ukkola lohkaisi Suomen Kuvalehdessä (29/2020), että Geisha-suklaapatukasta voi tulla mieleen vaikka mitä – sekä "geishasta" että "patukasta".

Wikipedia kertoo: "Geisha on japanilainen naisviihdyttäjä, eräänlainen PR-emäntä ja taiteilija, jonka tehtävänä on saada vieraat tuntemaan olonsa mukavaksi. Nykyaikaisen geishan voi ymmärtää emännäksi, joka viihdyttää vieraita ochayassa eli teehuoneessa erilaisin taide-esityksin, pelaa seurapelejä tai vain keskustelee ja tarjoilee teetä. Geishan ammattiin ei kuitenkaan millään tavalla liity kiihkeä seksi asiakkaan kanssa". Wikipedia: Geisha

Kuvitellaanko meillä, että japanilainen PR-emäntä loukkaantuisi nähdessään Geisha-suklaata ja syyttäisi Fazeria kulttuurinsa omimisesta? Vai näkeekö väärän tiedon oikaisija tässä häivähdyksen siveettömyyttä? Kauneus ja samoin rumuuskin on katsojan silmässä. Kuten totesin, minulle Geisha tuo mieleen vain odotettavissa olevaa hienostunutta makunautintoa – kuten tuotemerkin laatija on varmasti tarkoittanutkin.

Yleensäkin jonkin kansan edustajan nostaminen mainokseen tarkoittaa ylistää tätä, ei suinkaan alentaa: Jogurttimainokseen päätyneet eksoottisen kansan edustajat olivat pitkäikäisyydestään tunnettuja, ja tämän positiivisen ominaisuuden katsottiin olevan jogurtin ansiota. Hyttysiä huitovalle etelän miehelle "Ohvia" tarjoava pohjoisen mies esiintyi mainoksessa edukseen hyttyskarkotteen hankkineena valppaana kuluttajana, jne. Näin se menee.

Suosittelenkin valppaille kansalaisille jäitä hattuun ja onnea etsinnässään.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200724 (20200724)