Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Valheilla Yhdysvaltain presidentiksi?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 30.8.2020

Amerikkalaismedia tarkisti presidentti Donald Trumpin ehdokkuuspuheen faktat ja korjattavaa löytyi – osa suoranaisia valheita. Esimerkiksi Washington Post ja CNN laskivat presidentin esittäneen puheessaan yli 20 väärää, liioiteltua tai vääristeltyä väitettä. Ottaessaan vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden Trump esitti väitteitä omista saavutuksistaan sekä hyökkäsi demokraattien ehdokasta Joe Bidenia vastaan (IltaSanomat Timo Myllyniemi 28.8.20).

IltaSanomat jatkaa: Puheessaan Trump muun muassa väitti Bidenin haluavan avata rajat ja purkaa kiistellyn muurin Meksikon rajalta, vaikka Biden on todellisuudessa vain ehdottanut rakentamisen keskeyttämistä.

Etenkin koronapandemian osalta presidentti liioitteli toimien tehokkuutta. Hän väitti Yhdysvaltain luoneen maailman parhaan ja laajimman koronatestauksen. Trump kehui myös Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston päätöstä hyväksyä koronasta toipuneiden veriplasman käytön koronapotilaiden hoidossa, mikä on Trumpin mukaan pelastanut tuhansia ihmishenkiä.

Trumpin väitteet hoitokeinosta eivät pidä paikkaansa. Yhdysvallat ei ole vielä kehittänyt valmiiksi yhtään uutta hoitoa koronavirusta vastaan, huomauttaa CNN. Veriplasmahoitokin on 100 vuotta vanha, viimeisenä keinoja käytettävä hoito, jonka tehoa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston johtaja myönsi liioitelleensa.

Trump väitti, että Yhdysvalloissa on nyt yksi matalimmista kuolinmääristä maailman suurissa valtioissa. Kuitenkin Yhdysvaltain koronakuolleisuusaste on CNN:n mukaan nyt 3,1 prosenttia, kun Venäjällä se on 1,7, Saudi-Arabiassa 1,2 ja Japanissa 1,9 prosenttia. New York Timesin mukaan Yhdysvallat kuuluu maailman kärkikolmikkoon maista, joissa koronatartunta koituu kuolemaksi.

Vain 10 maassa, esimerkiksi Brasiliassa ja Ruotsissa lukema on huonompi kuin Yhdysvalloissa. Määrällisesti Yhdysvalloissa on yhä eniten koronakuolemia maailmassa, yli 180 000 tapausta torstaihin (27.8.) mennessä NYT huomauttaa. – Myös muissa Trumpin puheen väitteissä oli valheita ja fantasiaa, kommentoi Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

Näin siis kommentoi Trumpin ehdokkuuspuhetta IltaSanomien Timo Myllyniemi 28.8.20.

Presidentti Trumpin valehtelussa ei ole sinänsä mitään uutta. Hän on tullut tunnetuksi twiiteistään, joissa ei usein ole totuuden häivääkään. Presidentin vaalikampanjan televisioitu avauspuhe esitettiin kuitenkin huomattavasti merkittävämmällä foorumilla kuin twitterissä.

Tuntuu uskomattomalta, että hänen kannattajajoukkonsa uskoo hänen valheensa, tai ei välitä niiden valheellisuudesta. Kannattajat katsovat hänen tehneen paljon hyvää – esimerkiksi toimineen jämäkästi suhteessa ulkomaalaisiin ja vähemmistöihin nähden, joita kannattajat vieroksuvat.

Jopa Suomessa kuulee ja saa lukea Trumpia kannattavia lausuntoja, vaikka Trumpin toiminta ja lausunnot ovat olleet omiaan heikentämään Länsi-Euroopan puolustusta ja asemaa esimerkiksi suhteessa Venäjään.

Oma lukunsa Trumpin strategiassa on vastustajan solvaaminen ja perättömien väitteiden esittäminen. Tätä nähtiin jo viime vaaleissa, kun hän mustamaalasi Hillary Clintonia paikkansapitämättömillä väitteillä.

Trump syyttää nyt Joe Bidenia Amerikan tuhoamisesta, vaikka hänen olisi syytä itse katsoa peiliin: maan rotulevottomuudet ja koronaepidemia sekä muut ongelmat ovat täyttä totta juuri hänen presidenttikautensa loppusuoralla. Trump on puhunut rauhallisten mielenosoittajien palauttamisesta kuriin, ja hän on vähätellyt toistuvasti koronan vaikutuksia ja vaatinut osavaltioita purkamaan rajoituksia. Maan taloustilanteessakaan ei ole hurraamista.

Mikään ei ole kuitenkaan tähän mennessä romahduttanut Trumpin peruskannatusta. Amerikassa näyttää retoriikalla pärjäävän, vaikka viestin sisältö olisi täynnä valheita.

On aivan mahdollista, että Trump voittaa vaalit – vaikka hän on kilpailijastaan gallup-kannatuksessa jäljessä seitsemisen prosenttia – varsinkin kun Biden on varsin väritön, ja hänen tiiminsä ei näytä pystyvän konkretisoimaan riittävän kansanomaiseen muotoon niitä valttikortteja, joita Trump vastustajalleen tarjoaa joka suunavauksellaan.

Trumpin kaltaisen henkilön menestys viime presidentinvaalissa ja jatkuva kannatus ei todista hyvää maan kansalaisten tiedon tasosta. Trump on tehnyt suurta vahinkoa maansa kansainväliselle maineelle. On vaikea löytää perusteita sille, että hän olisi missään määrin toteuttanut vaalilausettaan: Make America Great Again.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200902 (20200902)