Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Anniskelurajoituksista puhuttaessa on syytä muistaa, että on kysymys kansalaisten terveydestä

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 9.10.2020

Koronaepidemia etenee ja hallitus on määrännyt uusia rajoituksia ilta- ja yöravintoloille. Sunnuntaista lähtien anniskelu on lopetettava klo 22 ja asiakkaiden on poistuttava klo 23. Myös sisään päästettävää asiakasmäärää pienennetään puoleen maksimimäärästä (TS 8.10).

Yökerhojen pitäjät valittavat ymmärrettävistä syistä, että alan kannattavuudelle ei tämän jälkeen ole edellytyksiä. Heidän mukaansa vasta puolen yön tietämissä ja sen jälkeen alkaisi viina maistua asiakkaille eli silloin myynti on parhaimmillaan.

Olisiko asiakkaiden käyttäytyminen jonkin sisäisen kellon ohjaamana niin jäykkää, että he eivät voi muuttuneissa olosuhteissakaan tulla ravintolaan aikaisemmin ja ottaa loppukiriä hyvissä ajoin ennen klo 22:ta? Uskon, että hyvin nopeasti asiakkaat tottuvat uuteen rytmiin, joka on vanhaa parempi työelämän ja opiskelun kannalta.

Ravintolaväki olettaa lisäksi, että uudet rajoitukset saavat asiakkaat siirtymään juhlimaan yksityisiin tiloihin, joissa ei ole valvontaa – ei käsien desinfiointi-, eikä turvaetäisyyden säilyttämiskehotuksia ja muita vastaavia. Toisaalta voi kysyä, miten tehokkaita ravintoloiden toimenpiteet ovat olleet.

Bailattaessa ankara arki ja hyvät neuvot unohtuvat, ja eroon arjesta sinne paljolti mennäänkin.

On myös huomattava, että yksityiset tilat ovat yleensä paljon pienempiä kuin ravintolat. Asuntoihin ei monia kymmeniä juhlijoita mahdu. Lisäksi niissä tapaavat yleensä keskenään tutut ihmiset – kun ravintolat tuovat yhteen täysin vieraita ihmisiä, jotka voivat tulla hyvinkin laajalta alueelta.

Joka tapauksessa ravintoloissa tartuntoja on havaittu, ja on helppo kuvitella niissä olosuhteissa viruksen leviävän kaikista varotoimistakin huolimatta.

Onkin syytä muistaa, että vaikka rajoituksissa on kysymys elinkeinon kannattavuudesta ja ihmisten työllisyydestä, tärkein tekijä on kuitenkin kansalaisten terveys ja elämä. Näitä on helppo vähätellä presidentti Trumpin tapaan, mutta todellisuus voi lyödä yllättävästi takaisin.

Kannattaa siis säilyttää harkinta ja kokonaisnäkemys. Hallituksen on pakko hoitaa vastuunsa tilanteessa, jossa epidemia on uudelleen voimistumassa ja leviämässä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20201009 (20201009)