Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mikä olisi Trumpin viimeinen hätäratkaisu?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 14.11.2020

Presidentti Trumpin liikkumatila alkaa käydä ahtaaksi, joskin hänellä on vielä pari kuukautta aikaa mellastaa maansa hallinnon kimpussa potkuja jaellen ja muuta haittaa tehden. Sitten kun Trumpilta häviää viran myötä presidentin syytesuoja, syyttäjät pääsevät hätyyttämään.

Lehtitietojen mukaan Trumpia on odottamassa useita syytteitä, muun muassa veropetoksista, muista talousrikoksista ja raiskauksista. Vakavimmista niistä voi saada vankeustuomion.

Lisäksi hänellä on suuret velat, joista huomattava osa erääntyy lähiaikoina ja hänen taloudellinen tilanteensa on huono – muun muassa hänen omistamansa hotellit tuottavat tappiota. Siten velkojatkin käyvät kohta kimppuun. Ei siis ole hämmästyttävää, että hän koettaa pyristellä virassaan yrittämällä horjuttaa vaalien mainetta – jos saisi vaikkapa vaalituloksen mitätöidyksi tai muutetuksi edukseen.

Nähtäväksi jää, yrittääkö hän saada armahdetuksi itsensä rötöksistään. Tuskinpa sellainen onnistuu, sillä kaiketi amerikkalaisetkin tuntevat jääviyden käsitteen. Hän voisi tosin luopua virastaan hiukan ennen kautensa päättymistä ja ohjeistaa varapresidentti antamaan hänelle armahduksen tai syytesuojan.

Mutta mitä Trump tehnee, jos kaikki hänen ponnistelunsa valuvat hukkaan? Esitän puolivakavissani erään spekulaation, jonka toteutumisen todennäköisyyttä en pidä kovin korkeana: viime keinonaan hän voisi hakea poliittista turvapaikkaa Venäjältä.

Oleskelu kultaisessa häkissä Venäjän valtiollisille vieraille tarkoitetussa ylellisessä datsassa voittaa aina vankilaelämän kotimaassa. Näyttelijä Gerard Depardieu otti Venäjän kansalaisuuden protestina Ranskan verotukselle. Siinä eräs malli Trumpillle. Myös jokin banaanivaltio saattaisi olla mahdollinen pakopaikka.

Tosin Trumpin välit Putiniin ovat tunnetusti toimivat. Venäjän tiedustelupalvelun epäillään auttaneen häntä aikaisemmissa vaaleissa ja ehkä nyt näissäkin. Putin ei ole tietääkseni vieläkään onnitellut Joe Bidenia vaalivoitosta.

Jos turvapaikkaspekulaatio toteutuisi, Tumpin olisi tietenkin helppo rakentaa sen perusteluksi ainakin hänen kannattajiaan tyydyttävä selitys: hän ei tuntisi oloaan turvalliseksi ”valepresidentti” Bidenin hallitsemassa maassa, ja häntä olisi uhkailtu ja painostettu, jne. Kiivaat twitter-viestit ja haastattelulausunnot sinkoilisivat maailmalle.

Yhdysvalloissa on jo epäilty, että Trump on maalle turvallisuusriski, sillä hänellä on paljon salaista puolustukseen liittyvää tietoa. Jos hän asettuisi Venäjälle, riski kasvaisi huomattavasti.

Toivottavasti vallanvaihto kuitenkin sujuu rauhanomaisesti ja Trump hoitaa omat yksityiset vastuunsa sotkematta niitä valtiollisen tason asioihin. Hän aikoo kuitenkin ilmeisesti riitauttaa vaalituloksen ja toivoo korkeimman oikeuden ratkaisevat vaalit hänen hyväkseen – onhan siellä hänen nimittämiään ’tuttuja tuomareita’, jotka ovat tunnetusti hyvä apu oikeudenkäynnissä.

Sekin on mahdollista, että Trump asettuu ehdokkaaksi Bidenin kauden jälkeisissä presidentinvaaleissa. Jos hän on vapaalla jalalla – ja maan kansalainen…

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20201115 (20201115)