Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ottiko Sanna Marin vapautuneen kansainvälisen twiittaajan paikan?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 22.1.2021

Pääministeri Sanna Marin kiirehti twiitillään ottamaan kantaa venäläisen Navalnyin vangitsemiseen ja vaati hänen vapauttamistaan. Presidentti Sauli Niinistö esitti oman vastaavansisältöisen kantansa julkisuuteen vähän myöhemmin.

Julkisuudessa on pääministerin arvioitu astuneen tässä tasavallan presidentin tontille, sillä perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistyössä valtioneuvoston kanssa.

Niinistön mukaan mitään edeltävää keskustelua asiasta ei ollut käyty presidentin ja pääministerin kesken. Pääministerillä oli puolestaan käsitys, että asiasta oli keskusteltu hänen esikuntansa ja presidentin kanslian kesken. Mutta ei siis presidentin ja pääministerin kesken.

Pääministeri toimi hätäisesti ja sivuutti perustuslain säätämän yhteistyön. Marin on todettu aikaisemminkin kokemattomaksi ja myös asemastaan kiinni pitäväksi. Hän on ennenkin toiminut tavalla, jota voisi kutsua nokitteluksi presidentin kanssa. Muistanemme vielä presidentin koronanyrkkiehdotuksen ja sen saaman vastaanoton.

Halusiko Marin kohottaa profiiliaan tilanteessa, jossa tasavallan presidentti on ollut parrasvaloissa muun muassa uudenvuodenpuheensa johdosta, jota kommentoitiin laajalti? Oli miten oli, tällainen itsensä esiin tuominen vaikuttaa lapselliselta.

On onnetonta, että Suomesta saatiin ulkopoliittisesti arassa asiassa erillisiä – vaikkakin saman suuntaisia – kannanottoja, jotka osoittavat, että ylimmässä valtiojohdossa yhteistyö ei toimi.

Mitä tulee pääministerin käyttämään tiedotusvälineeseen, se viittaa hiukan koomisella tavalla surullisenkuuluisaan twitteri-presidenttiin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210122 (20210122)