Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Alkaako koronajaksaminen olla lopussa? Nyt tarvitaan kaikilta kriisinsietokykyä

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 10.2.2021

Joukko taiteilija-yrittäjiä kertoo mielipidekirjoituksessaan (HS 10.2.) olevansa syvästi pettyneitä tapaan, jolla yhteiskunta on kohdellut luovia aloja koronaviruskriisissä. Jaksaminen ja talkoomieli alkavat heiltä olla nyt lopussa. Kirjoittajat valittavat, että kulttuuritilaisuuksien järjestäminen on käytännössä estetty jo kolmatta kuukautta ja heiltä on kielletty se, mikä on toisille aloille sallittua. Kulttuurialan edustajat vaativatkin, että kulttuuritilaisuudet sallitaan samoilla säännöillä kuin muiden elinkeinonharjoittajien kanssa.

On kuitenkin muistettava, että rajoitukset johtuvat siitä, että koronavirusepidemia uhkaa kansanterveyttä, jopa ihmisten elämää: riskiryhmiin kuuluvilla on suorastaan henki pelissä. Se ei olisi hämmästyttävää, jos heidän koronajaksamisensa alkaisi horjua.

On sinänsä ymmärrettävää, että tulojen tyrehtyminen saa taiteilija-yrittäjien kärsivällisyyden loppumaan, varsinkin kun joillakin muilla aloilla toiminta sallitaan. Voidaankin kysyä, onko yöravintoloiden toiminta välttämätöntä, mutta toisaalta esimerkiksi ruokakauppojen, apteekkien ja lääkärikeskusten osalta siitä ei ole epäilystä.

On tosin melko hedelmätöntä vertailla omaa alaa muihin aloihin. Jotkut alat vain ovat kansalaisille tärkeämpiä kuin toiset: konsertti ei korvaa ruokaa tai lääkkeitä ainakaan kovin pitkälle.

Jokainen kansalainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, miten epidemia kehittyy. Mitä enemmän kansalaiset laiminlyövät matkustus-, testaus- ja muita viruksen torjuntaan tähtääviä suosituksia, sitä laajemmin virus etenee, ja sitä enemmän tarvitaan rajoituksia.

Valtiovallan tulisi säätää pakkotestauksista ja -karanteeneista, mutta sellaisia ei ole vielä kyetty aikaansaamaan – siitä huolimatta, että tunnetusti vapaaehtoisuus ei ole toiminut toivotulla tavalla. Valtiovallan toimivaltaan ja velvollisuuksiin kuuluu myös yritystuista päättäminen, ja siinäkin olisi toivomisen varaa.

On sinänsä huolestuttavaa, vaikkakin ymmärrettävää, että kansalaisten keskuudessa esiintyy koronaväsymystä. Jo jonkin aikaa on surkuteltu esimerkiksi koululaisten kohtaloa etäopetuksen luoman sosiaalisen tyhjiön johdosta. Koronaepidemia kuitenkin etenee, jos sille ei aseteta tehokkaita ja toimivia esteitä. Epidemia, ja niin myös rajoitukset kohtelevat eri ihmisryhmiä ja toimialoja eri tavalla – virus ei ole reilu, eikä tasapuolinen.

Riippuu siis meidän kaikkien omasta käyttäytymisestä ja itsekurista, miten nopeasti pääsemme palaamaan normaaleihin oloihin. Siksi kaikki huomio ja ponnistukset on suunnattava koronaviruksen torjuntaan ja viruksen aiheuttamien vahinkojen minimointiin. Nyt vaaditaan meiltä kaikilta kriisinsietokykyä ja myös solidaarisuutta muita kansalaisia kohtaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210211 (20210211)