Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hallitus on hoitavinaan koronavirusongelmaa

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 7.3.2021

Kun on seurannut hallituksen koronavirussekoilua, ei otsikon viesti tunnu yhtään liioitellulta. Yksi viimeisimmistä törmäilyistä oli ravintoloiden sulkemisfarssi. Lainsäädäntötyössä unohdettiin, että tarvitaan myös lain voimaantuloasetus. Ja turha oli tämäkin vaihe, sillä asiantuntijoiden mukaan erityislakia ei olisi edes tarvittu, vaan ravintolat olisi voitu sulkea voimassa olevan lain nojalla. Kokemattomuus paistaa hallituksen ja sen laajan erityisavustajakaartin toimista.

Ravintolat olisi pitänyt terveysasiantuntijoiden mukaan sulkea jo paljon aikaisemmin, mutta hallitukselta puuttuu kokonaiskuva tilanteesta ja vastuunottokyky: valtakunnanrajat vuotavat kuin seula, ja ulkomailta virustartunnat tulevat, vaikka täällä levitellään tilastoja, joiden mukaan tartunnat ovat valtaosaltaan peräisin kodeista. Mutta jostakin ne ovat koteihin tulleet…

Esimerkiksi Turun satamassa vain 30 prosenttia maahan saapuvista matkustajista menee testiin (TS 2.3.). Turun lentoasemalla tilanne on lehden mukaan vähän parempi, 80 prosenttia matkustajista suostuu testiin. Osalla kieltäytyjistä on toki hyvältä kuulostava perustelu: heillä on tuore negatiivinen testitulos tai he ovat sopineet testauksesta muualla. Jälkimmäinen ei tosin vaikuta käytännössä toimivalta vaihtoehdolta.

Testausvaatimus velvoittaa kuntia, mutta ei matkustajia. Vastuu on jätetty aluehallintovirastolle. Em. lehtitiedon mukaan Turun osalta asiantuntijalääkäri kertoo: ”Tällä hetkellä sieltä ei tule sellaista uhkaa, että pakkotestaaminen olisi lääketieteellisesti perusteltua”. Toisaalta sama asiantuntija toteaa, että fyysinen pakottaminen testiin ei ole mahdollista, mutta testistä kieltäytyvä voidaan asettaa karanteeniin. Karanteenin valvonta on sitten eri juttu, eli tunnetusti se ei pidä. On kerrottu, että Turun telakalla eräät karanteeniin asetetut työntekijät ovat siirtyneet töihin Rauman telakalle.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on vaatinut tiukennusta rajoille. Hän pitää kestämättömänä sitä, että Suomi ei edellytä laissa maahan saapuvilta negatiivista koronatestitulosta. Muissa Pohjoismaissa todistus sen sijaan vaaditaan (HS 6.3.). Suomessa asia on jätetty varustamojen vastuulle. Vastuunpakoilua tämäkin. Viimeisimmän tiedon mukaan tosin Helsingin sosiaali- ja terveystoimen työntekijät ovat alkaneet tarkistaa Tallinnan laivojen matkustajien koronatodistuksia (HS 7.3.). Parempi myöhään…

Kuitenkin maan hallituksen ja aluehallintovirastojen tulisi ryhdistäytyä ja ottaa vastuunsa tosissaan: kaikille ulkorajoille olisi asetettava pakkotestaus. Ja elleivät tulijat siihen suostu, ei pääsyä maahan. Onko näin ”järeä” toimenpide liikaa päättäjille? Jos on, niin meillä on epäpätevät päättäjät.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210307 (20210307)