Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Turhaanko lajittelemme muovijätettä?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 5.4.2021

”Suurin osa kodeissa lajitellusta muovijätteestä päätyi poltettavaksi – MOT selvitti, kuinka hyvin muovin kierrätys onnistuu. Fortumin antamat luvut muovinkierrätyksen onnistumisesta eivät ole vastanneet totuutta viime vuosina”. Näin kertoo Yle.fi (5.4.).

Uutisen mukaan MOT:n selvitys paljastaa, että Fortumin laitokselta vain noin kolmasosa kotien muovijätteestä päätyi uusien muovituotteiden raaka-aineeksi parin viime vuoden aikana – loput poltettiin energiantuotannossa. Sen sijaan Fortum on viime vuosina kertonut julkisuudessa, että sen käsittelemästä jätemuovista jopa 75 prosenttia kierrätetään uusiksi tuotteiksi. Tällainen luku oli nähtävillä vielä tammikuussa yhtiön nettisivuilla. Todellinen tehokkuus on kuitenkin ollut pari vuotta huomattavasti pienempi.

Kasvaneen muovinkeräyksen taustalla ovat EU:n kunnianhimoiset kierrätystavoitteet. Fortumin edustajan mielestä lainsäätäjän pitäisi lisätä muoviteollisuuden velvoitteita käyttää kierrätettyä raaka-ainetta. Nyt velvoitteet ovat vielä melko vähäisiä. Greenpeacen mukaan muovijätteitä on viety Euroopasta muun muassa Malesiaan. Siellä jätteitä on päätynyt myös laittomille kaatopaikoille.

Tällaiset uutiset saavat tunnollisesti jätteitä lajittelevat kansalaiset turhautumaan. Pitävätkö viranomaiset ja Fortumin johtajat meitä pilkkanaan? Opetetaan kansaa lajittelemaan jätettä – turhan takia. Jo se on kiinnittänyt ikävää huomiota, että kesäasunnolla jätteitä ei lajitella. Kaikki menee samaan tuuttiin, paitsi biojäte.

Suomessa kansalaisten luottamus viranomaisiin ja heidän ohjeisiinsa on yleensä korkeaa luokkaa. Mutta tällainen Jobinposti saa luottamuksen horjumaan ja lajittelumotivaation laskemaan. Seurauksena on luopumista ensin pikkutarkasta muovikorkkien ja vastaavien nippeleiden erottelusta, ja vähitellen saattaa koko lajitteluidea kokea haaksirikon.

Ihminen ei ole erityisen innokas tekemään turhaa työtä. Sellaiseen patistaminen koetaan epärehelliseksi, valehteluun verrattavaksi toiminnaksi, johon sisältyy aimo annos ylenkatsetta.

Jos tällaiset uutiset jatkuvat, vastareaktio voi olla yllättävä. Fortumin ja viranomaisten olisi nyt ryhdistäydyttävä pikaisesti ja saatettava lajittelutouhu raiteilleen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210518 (20210518)