Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
EU temppuilee elpymispaketilla

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 3.5.2021

Ankkuroitiinko tukipaketti EU:n monivuotiseen budjettiin taktisista syistä niin, että paketin hylkääminen johtaisi tai ainakin sen pelotellaan johtavan katastrofiin? Ei kuulu hyvään hallintokäytäntöön rakennella tällaisia pommeja, joilla rajoitetaan jäsenmaiden päätösvaltaa.

EU:n luonne itsenäisten valtioiden liittona joutuukin hieman outoon valoon, kun nyt todistellaan, että yksittäisellä jäsenvaltiolla ei olekaan todellista mahdollisuutta äänestää pakettia vastaan. Kyseessä on kuin pakkodemokratia, joka on tuttua diktatuureista. Niissähän vaaleissa saa äänestää vain johdon hyväksymiä vaihtoehtoja.

Tukipaketilla tuetaan taloudeltaan horjuvia Etelä-Euroopan maita. Tunnetusti Italia lisää ennestäänkin avokätisiä sosiaalietujaan tässä tilanteessa, jossa se on pahasti ylivelkaantunut. Syntyy se vaikutelma, että Italia ja muut etelän maat, jotka hyötyvät paketin hyväksymisestä luottavat siihen, että pohjoisen maat, jotka ovat hoitaneet taloutensa kunnolla, kustantavat heidän elintasonsa. Nyt siis sanotaan, että meillekin on eduksi, että EU ei ajaudu kaaokseen. Niin, kun on luotu tällainen asetelma.

Tämä asetelma vaikuttaa kiristykseltä, jonka loppua ei näy. Eikö pakettiin olisi voitu lisätä ehtoja, joiden mukaan saajamaiden tulisi tehdä rakenteellisia uudistuksia ja hillitä velkaantumistaan? Myös avustusten velkapainotteisuutta olisi voitu lisätä. Mutta niin ei haluttu. Nyt annetaan tuhlaajapojille lupa jatkaa elämistään kuin pellossa.

Suomi voisi mielestäni kaikesta huolimatta nyt tehdä sellaisen kompromissin, että se hyväksyisi tämän paketin, mutta liittäisi päätökseensä sitoumuksen, että seuraavalla kerralla, kun tällaista pakettia tarjotaan hyväksyttäväksi, Suomi tulee äänestämään sitä vastaan – ja sen mukaisesti Suomen edustajien tulisi jatkossa toimia EU:ssa näistä asioista neuvoteltaessa.

Näin EU:ssa tiedettäisiin, mikä olisi paketin kohtalo seuraavalla kerralla. Vaikka tällainen sitoumus ei olisikaan seuraavia päättäjiämme sitova, se kuitenkin lähettäisi jonkinlaisen viestin muun muassa EU:n suuntaan. Toivottavasti sille ei viitattaisi kintaalla.

Elpymispakettijupakka muuten osoittaa, mikä olisi Suomen kaltaisen pienen jäsenvaltion asema liittovaltiossa. Meitä vietäisiin kuin sitä kuuluisaa litranmittaa. Suomen ei pidä olla liian hyväuskoinen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210519 (20210519)