Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Viron pääministeri kritisoi matkustusrajoituksia

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 6.6.2021

Maanantaista 7.6. lähtien Suomeen saa saapua rajoituksitta työmatkalle Schengen-maista lentäen. Schengen-alueen lisäksi työmatkustaminen lentoteitse vapautuu Suomen ja eräiden muiden maiden välisessä liikenteessä. Vesi- ja maaliikenteessä sen sijaan Suomeen saa saapua jatkossakin vain välttämättömistä syistä, lukuun ottamatta Norjan ja Suomen välistä rajayhteistyötä (HS 6.6.).

Tämä tarkoittaa lehden mukaan sitä, että esimerkiksi Virosta ei jatkossakaan pääse työmatkalle Suomeen laivayhteyksien kautta. Viron pääministeri Kaja Kallas moittikin päätöstä siitä, että se asettaa laiva- ja lentoliikenteen keskenään erilaiseen asemaan. ”Suomen hallituksen eilinen päätös kyllä helpottaa tilannetta osittain, mutta pelkkä lentoyhteyksien salliminen ei mahdollista tavalliseen elämään palaamista”, Kallas totesi (HS 6.6.).

Laiva- ja lentoliikenteen asettaminen keskenään ”erilaiseen asemaan” on täysin perusteltua. On päinvastoin perusteetonta edellyttää niiden välille yhdenvertaista kohtelua. Ovathan ne liikennemuotoina koronaviruksen leviämisen kannalta erilaisia.

Viron ja Suomen välinen laivamatka kestää pitemmän ajan kuin lentomatka.

Lisäksi laivamatkalla matkustajat pakkautuvat ravintolaan ja baariin, kun lentokoneessa matkustajat istuvat omilla paikoillaan. Laivalla valitsee ”bailaustunnelma”, joka tunnetusti tekee useimmat ihmiset huolettomiksi ja varomattomiksi tartuntojen suhteen.

Lisäksi lentomatkustajien kontrollointi lentokentillä on helpompaa kuin satamissa laivamatkustajien.

Kallas valittelee, että pelkkä lentoyhteyksien salliminen ei mahdollista tavalliseen elämään palaamista. Vielä ei kuitenkaan valitettavasti ole tavallisen elämän palauttamisen aika. Viron virustilanne on edelleen huolestuttava, vaikka siellä maskipakosta luovutaankin.

Suomen on syytä pitää huolta rajojensa pitävyydestä – nyt kun hallitus on lopulta saanut siinä päätöksiä aikaan. Hyvässä muistissa pitäisi vielä olla, kun rajat vuotivat kuin seula ja koronatilanne heikkeni huolestuttavasti.

Jos mennään avaamaan rajaliikenne liian aikaisin, haave ”tavalliseen elämään palaamisesta” karkaa taas tavoittamattomiin. Pitkäjänteisyyttä ajatteluun, arvoisa pääministeri Kallas!

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210618 (20210618)