Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ei pidä antaa liian optimistista kuvaa koronarajoituksista luopumisesta

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 12.7.2021

”THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Mikko Pietilän mielestä koronapandemian hoidossa lähestytään vaihetta, jossa he voivat vetäytyä julkisuuden valokeilasta takavasemmalle ja luovuttaa estradin muille.” (Turun Sanomat 10.7.2021).

Vaikuttaa siltä, että herrat ovat kyllästyneet julkiseen rooliinsa – ehkä eri intressitahojen paine on ollut liian kova. Esimerkiksi ravintola- ja tapahtuma-ala ovat ilmaisseet kärsimättömyytensä ”epäoikeudenmukaisiin” rajoituksiin (Ks, mielipidekirjoitus TS 10.7.).

Salmisen ja Pietilän mukaan Suomessa pitäisi käynnistää laaja yhteiskunnallinen keskustelu siitä, millaisella strategialla koronapandemian pakottamista poikkeusoloista palataan turvallisesti ja turhia aikailematta takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

Salminen toteaa, että  viimeistään ensi vuonna Suomessa eletään täysin tavallista elämää. Syksy vielä opetellaan. Salminen ja Pietilä katsovat, että ensi vuonna yhteiskunnan olisi jo syytä toimia täysin normaalisti viruksesta huolimatta. Paluun normaaliin mahdollistaa koronarokotteiden tehokkuus: kaksi rokotusta antaa 98-prosenttisen suojan vakavalta taudilta jopa koronaviruksen intialaista muunnosta eli deltavarianttia vastaan.

Toisaalta he vetävät takaisin optimistisia puheitaan ja katsovat – aivan perustellusti – että epidemia ei suinkaan vielä ole ohi. Salminen toteaa oppineensa pandemian aikana, että mitään ei voi luvata. Vielä syksylläkin voi tulla ikäviä takaiskuja ja yllätyksiä.

Sellaisesta käy hänen mukaansa esimerkkinä tuhansien suomalaisten kesäkuun alussa tekemä kisamatka jalkapallon EM-kisoihin Pietariin, mistä tuotiin Suomeen tuliaisina aimo annos virusmuunnoksista kaikkein tarttuvinta deltavarianttia. Ihmisten käyttäytymisestä epidemian kehitys paljolti riippuukin.

Pietilän arvion mukaan Varsinais-Suomi oli ennen kisamatkaa päässyt jo käytännössä kuiville koko epidemiasta, mutta sen jälkeen edessä olikin katkera paluu takaisin epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Salmisen mukaan rokotuskattavuus ei ole Suomessa vielä niin korkea, että viruksen voisi antaa rajoituksetta levitä väestön keskuudessa. Riski sairaaloiden teho-osastojen ja terveydenhuollon ylikuormittumisesta voi yhä konkretisoitua.

Salmisen ja Pietilän viesti on siis hiukan ristiriitainen. Toisaalta pitäisi päästä jo normaaliin ja ensi vuonna siinä heidän mukaansa jo ollaankin, mutta toisaalta mitään ei voi luvata, sillä tauti voi esimerkin mukaan yllättäen ryöstäytyä uuteen vauhtiin. Myös ulkomaiset esimerkit kertovat tästä mahdollisuudesta karua kieltään.

Olisikin järkevää olla antamatta liian optimistisia näkymiä normaaliin tilanteeseen siirtymisen ajankohdasta. Vaikka samalla esitettäisiinkin varauksia, ihmisillä on taipumusta omaksua tällaisesta viestikokonaisuudesta vain se optimistinen näkymä.

Seurauksena kärsimättömyys lisääntyy, turvasuosituksia laiminlyödään, ja myös perusteettomat vaatimukset ”epäoikeudenmukaisten” rajoitusten poistamisesta lisääntyvät.

Kansalaisten on vain totuttava olemaan kärsivällisiä ja noudatettava suosituksia. Epidemia noudattaa omia lakejaan ja reagoi kaikkiin varovaisuuden laiminlyönteihin. Se ei kunnioita ihmisoikeuksia eikä myöskään elinkeino- tai muita vapauksia. Kansanterveys on tässä kuitenkin ykkösasia, ja voimme vaikuttaa siihen kukin omalla toiminnallamme.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210713 (20210713)