Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi ihmeessä turvaväleistä pitäisi luopua?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 9.8.2021

Pääministeri Sanna Marin väläytti mahdollisuutta ”helpottaa tapahtuma- ja kulttuurialan ahdinkoa, koska ala on ollut koronavirusepidemian ja sen aiheuttamien rajoitusten suurimpia kärsijöitä” (HS 7.8.).

Lehti otsikoi uutisensa: ”Voisiko turvaväleistä luopua?” Koronatilanteesta huolestunut kansalainen sen sijaan kysyy: ”Miksi ihmeessä turvaväleistä pitäisi luopua?”

Onhan koronatilanne erittäin paha monissa osissa maata. Ihmiset ovat palanneet kesälomilta ja koulut alkavat pian eli ihmisiä kokoontuu. Koululaisetkin voiva saada tartunnan ja tartuttaa vanhempiaan ja isovanhempiaan sekä muita aikuisia koulumatkoilla liikkuessaan.

Suuria joukkotilaisuuksia on pidetty, ja maskin käyttö on ollut niin ja näin… Seurauksena on ollut tartuntojen räjähdysmäinen kasvu. Tilanne ei ole todellakaan vielä ohi, vaikka hallitus yrittää sellaista kuvaa välittää tapahtuma- ja kulttuurialan painostuksessa.

Niinpä uutisessa ruoditaan pääministeri Marinin kommenttia, että hallitus kartoittaa myös koronapassia nopeampia keinoja yhteiskunnan avaamiseksi, ja sosiaali- ja terveysministeriö selvittää, onko kahden metrin turvaväleistä mahdollista luopua jo nykyisen lainsäädännön puitteissa, vai vaatiiko se lakimuutosta (HS 7.8.).

Tämä ei kuitenkaan ole asian ydin, sillä asiantuntijoiden mukaan turvavälejä pitäisi uusien virusmuunnosten herkän tarttuvuuden johdosta pidentää.

Esimerkiksi Tampereella eräs tapahtumajärjestäjä oli järjestänyt paikalle tarkastajat, jotka huomauttivat turvaväleistä. Maskittomat asiakkaat poistettiin tapahtuma-alueelta. Tämä on harvinainen poikkeus – yleensä tapahtumajärjestäjät ovat varsin passiivisia turvatoimiasioissa.

Asian ydin on siis turvallisuus, kansanterveys, jopa kansalaisten elämä, eikä suinkaan minkään toimialan toimeentulo. Tämä ydin jää hallituksen kaavailuissa ja siteeratussa uutisessa kokonaan huomiota vaille.

Poliitikot ovat tällaisissa monia intressejä sivuavissa asioissa päättäjinä heikkoja, sillä he ajattelevat tulevia vaaleja ja kannatustaan.

Nyt hallituksen olisikin ryhdistäydyttävä ja keskityttävä olennaiseen: kansalaisten terveyden suojelemiseen. Pandemian riehuessa on mentävä kansanterveys edellä – ei talous.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210809 (20210809)