Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hyväosaisten kapina oopperassa

Uusi Suomi 19.8.2021

Kansallisooppera aikoo perjantaina 20.8.voimaan astuvista tiukemmista koronarajoituksista huolimatta ottaa näytöksiin noin 300 henkeä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston viime torstaina asettamat rajoitukset rajaavat sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osanottajamäärän 25 henkilöön, mikäli tilaa ei voida lohkoa. Kansallisoopperan syyskausi alkaa perjantaina 20.8. eli samana päivänä kuin uudet rajoitukset astuvat voimaan (Talouselämä 16.8.).

Vaikuttaa erikoiselta, että valtion ylläpitämä laitos alkaa kapinoida viranomaisten päätöstä vastaan ja painostaa hallitusta. Nuorison mielenosoitukset ja liikenteen häirintä kiskoilla istuskellen tuntuvat ymmärrettävältä arvostelukyvyn puutteelta. Sen sijaan valtion ylläpitämässä laitoksessa työskentelevien aikuisten touhuksi tämä on luvattoman naiivia. Se heittää varjon oopperan ylle herättäessään kysymyksen siitä, millä arvostelukyvyllä laitoksessa toimitaan ja sitä johdetaan. Kapellimestari Hannu Lintu totesi, että mikään ei pue oopperaa ja balettia niin hyvin kuin skandaali. Sillä lailla!

Toki lohkomisajatus voi olla vaikeasti toteutettavissa: kullekin lohkolle on osoitettava pääsy omiin WC-tiloihin, jne. Ja toki hallitus on viivytellyt torjuntatoimenpiteissä, esimerkiksi koronapassin voima saattamisessa. Siitä huolimatta oopperan johdon olisi ollut pyrittävä toteuttamaan ohjeet luovuutta käyttäen soveltavin osin, eikä asetuttava julkisesti vastahankaan.

Kulttuuriväki tuntuu elävän omassa kuplassaan ymmärtämättä, että yhteiskunta toimii lakien ja säännösten noudattamisen voimalla. Vaihtoehto on anarkia.

Ooppera, sekä muu taide- ja tapahtuma-ala olisi voinut käyttäytyä luovasti ja yrittää keksiä omia keinoja yleisön terveydentilan todistamiseksi sekä yleisön kontaktien minimoimiseksi. Varsinkin ulkomailta olisi ollut saatavissa esimerkkejä tällaisesta kekseliäisyydestä.

Veronmaksajana tulee mieleen, että niskoittelun johdosta oopperan valtionapua pitäisi leikata, kunnes sääntöjen noudattaminen palaa taas kunniaan. Rahastahan tässä kapinassa on alun perinkin kysymys.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210821 (20210821)