Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi liikennemerkkeihin piti saada pallopäiset ihmishahmot?

Uusi Suomi 15.9.2021 Pekka Pihlanto

Muutama vuosi sitten sitten tehtiin liikennemerkkiuudistus, jonka tuloksena vanhoissa liikennemerkeissä esiintyneet ihmishahmot muutettiin pullearaajaisiksi ja pallopäisiksi olennoiksi.

"1.6, 2020 voimaan tulleessa uudessa suojatien merkissä kävelevä henkilö ei enää ole selkeästi mies. "Tähän mennessä suojatien yli on liikennemerkissä kävellyt reipasaskelinen kovakuntoisen näköinen aikuinen henkilö, joka piirteiltään muistuttaa enemmän miestä kuin naista. Uusi suojatien liikennemerkin hahmo on olemukseltaan enemmän sukupuoleton ja iätön. Sillä on irrallaan muusta ruumiista oleva musta täysin pyöreä pää" (Yle.fi 14.9.2019). Esimerkkiä on otettu Tanskasta ja Norjasta.

Mutta mikä motivoi tässä taloudellisen niukkuuden maailmassa uusien liikennemerkkien aiheuttamat kustannukset? Uudistus tulee kalliiksi edelleen, kun vanhaa merkkikantaa uusitaan vähitellen.

Tuoreen budjettiriihen jälkeen kävi ilmi, että esimerkiksi poliisille ei riittänyt tarpeeksi määrärahaa. Eikö liikennemerkkiuudistukseen uhratut varat olisi pitänyt mieluummin suunnata vaikkapa poliisille?

Mutta joku ilmeisesti vaivaantui vanhoista merkeistä, joissa esiintyi ihmisiä, joiden sukupuoli oli tunnistettavissa. Tilalle piti saada sukupuolettomat epäihmiset.

Yhteiskunnissa on edelleen enimmäkseen mies- ja naispuolisia kansalaisia, joskin muitakin. Entä sitten? Vaikka merkeissä esiintyi vain kahta sukupuolta, jokainen osasi varoa esimerkiksi lapsia kuvaavan liikennemerkin perusteella yhtä hyvin kuin muutoksen jälkeenkin. Oliko ulkomaiden esimerkki joillekin velvoittava? Ruotsin käytäntöjä meillä on kyllä totuttu apinoimaan jo vuosikymmenet.

Miksi liikennemerkeissä ei saisi esittää sukupuoleltaan erotettavissa olevia ihmishahmoja? Sellaisiahan liikkuu kaduillakin. Me tiedämme, että on yhteiskuntia, joissa ihmisen kuvan esittäminen on kiellettyä ja joissa on ryhmiä, jotka katsovat oikeudekseen ihmishahmoa esittävien kuvapatsaiden hävittämisen.

Pidettäköön pallopäät paikoillaan kun ne on kerran sinne sijoitettu, mutta muistettakoon, että selvien ihmiskuvien julkisessa esittämisessä ei ole mitään paheksuttavaa, eikä hävettävää. En usko, että monikaan haluaa pallopäiden valtaavan lisää alaa ihmishahmoja kuvattaessa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210916 (20210916)