Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi koronarokotuksia ei säädetä pakollisiksi sairaanhoitajille?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 18.9.2021

Koronarokotuksista säädetään valtioneuvoston asetuksella. Asetuksen mukaan rokotukseen osallistuminen on kaikille, myös terveydenhuollon henkilöstölle, vapaaehtoista.

Herää kysymys, miksi koronarokotusta ei voida tai haluta säätää pakolliseksi ainakin sairaanhoitohenkilökunnalle – hehän työskentelevät riskiryhmien parissa. Uutisten mukaan tällä hetkellä suurin osa sairastuneista ja sairaalaan joutuneista sekä koronaan kuolleista on rokottamattomia.

Näin rokottamattomista on muodostunut riskiryhmä muille kansalaisille – rokotettukin voi tunnetusti huonolla tuurilla saada tartunnan. Ja erityisesti sairas ja iäkäs henkilö on heikon tilansa johdosta todennäköisesti rokotettunakin erityisen tartunta-altis.

Tuntuu siis kohtuulliselta sairaiden kannalta edellyttää, että heitä hoitava henkilökunta olisi kauttaaltaan rokotettu. Kansalaisen itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen potilaan terveyden riskillä on kohtuutonta.

Meillä on ennenkin tulkittu kansalaisen perustuslaillisia vapauksia ottamatta huomioon muille kansalaisille samalla syntyvää terveysuhkaa tai jopa hengenvaaraa. Mikään kansalaisvapaus ei ole ehdoton, vaan sitä on punnittava suhteessa muille aiheutuviin haittoihin. Sairaanhoitajana toimivalla ei voi olla oikeutta asettaa potilaita vaaraan oman rokotusvastaisuutensa vuoksi.

Monissa muissa maissa koronarokotus on säädetty kaikille tietyn ikäisille pakolliseksi. Eräät yritykset ovat meillä vaatineet henkilökunnaltaan tai alihankkijoiltaan voimassaolevaa koronarokotusta.

Miksi sitä ei voisi edellyttää sairaanhoitajilta? Terveydellinen syy olla ottamatta rokotusta on tietenkin hyväksyttävä perustelu, mutta terveelle hoitajalle koronarokotuksen ottamisen olisi syytä olla työkunnon edellytys.

Kieltäytyminen rokotuksesta ilman hyväksyttävää syytä osoittaa mielestäni hoitajalta ammattiin nähden outoa asennetta ja piittaamattomuutta potilaan hyvinvoinnista.

Niinpä rokottaminen pitäisikin säätää sairaanhoitajille ja muille vastaavissa tehtävissä ihmisten parissa toimiville pakolliseksi.

Suurin osa hoitajista on kuitenkin ottanut koronarokotukset ja hoitanut muutoinkin kiitettävästi korona-ajan raskaan taakkansa. Siksi he ansaitsisivat palkankorotuksen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210918 (20210918)