Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministerin hermo petti koronarajoituksissa

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 2.10.2021

Pääministeri Sanna Marin (sd) otti ohjat käsiinsä ja ryhtyi IS:n tietojen mukaan ajamaan läpi ravintoloiden avaamista vastoin vastuuministerin, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) tahtoa (Iltasanomat 30.9.).

– Marin on kyllästynyt hokemaan ihmisille, että jaksakaa vielä hetki. Hän haluaa kääntää narratiiviin siihen suuntaan, että yhteiskunta avautuu. Kiuru ei jaa tätä kantaa, IS:lle kerrotaan hallituslähteistä.

STM ja Kiuru eivät suostuneet pitkään aikaan ottamaan ravintoloiden rajoitusten poistamista edes asialistalle päättävässä sote-ministerityöryhmässä, vaikka hallituskumppaneista kaikilla muilla oli tahto jo avata ravintoloita laajemmin.

Asiaa oli lähtenyt IS:n tietojen mukaan nyt kirittämään itse pääministeri Marin, joka oli päättänyt, että ravintoloita on aika lähteä avaamaan. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja Marin keskustelivat asiasta. Marinin kerrotaan todenneen, että ravintolat täytyy saada auki. Oli Kiuru asiasta mitä mieltä tahansa. Myös Kiuru joutui lopulta taipumaan hallituspuolueiden haluamaan suuntaan.

Tässä Iltasanomien uutisessa Marin on sankari ja Kiuru konna, joka jarruttaa rajoitusten poistamista. Miten mahtaa todellisuudessa olla?

Terveysviranomaisten mukaan epidemiaa ei ole vielä voitettu. Onhan maassa vielä kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita. Rokotuskattavuus ei ole vielä 80:ssa prosentissa, jota pidetään eräänä merkkipaaluna yhteiskunnan avaamiselle. Maassa on suuri joukko rokotuskielteisiä, joten kattavuus mataa paikallaan. Virus leviää erityisesti vieraskielisen väestön keskuudessa. Lisäuhkana ovat mahdolliset virusmuunnokset.

Siten hätiköinti rajoitusten purkamisessa voi kostautua, ja tauti ryöstäytyä uudelleen. Silloin jouduttaisiin palaamaan lähtöruutuun.

Julkisuudessa on pitempään näkynyt, että Marin on ollut heikkona Tapahtuma-alan ja ravintoloiden edustajien hermostuneeseen rummutukseen koronarajoitusten ”epäoikeudenmukaisuudesta”. Epidemia kohtelee eri aloja satunnaisesti – ja ihmisten käyttäytymisestä riippuen. Ja näiden pohjalta rajoitukset asetetaan. Alaan kohdistuvat rajoitukset johtuvat alan luonteesta.

Tyypillistä tälle tapahtuma- ja ravintola-alojen propagandalle on ollut kansanterveyden, kansalaisen hyvinvoinnin täydellinen unohtaminen. Kansanterveys ei myöskään kuulu hallituksen jäsenten keskinäisessä nokittelussa, eikä median uutisoinnissa. Se heitetään kuin lapsi pesuveden mukana pois, vaikka kansalaisten oikeus terveyteen ja elämään on turvattu perustuslain ensimmäisessä pykälässä.

Pääministeri Marin on siis taipunut tilannetta loppuun saakka analysoimatta yritysmaailman vaatimuksiin ja julistaa nyt riemuiten ”avaavansa yhteiskunnan”. Mikä sen mukavampaa ja helpottavampaa. Mutta päätöksellä tulisi olla katetta, eikä se saisi perustua toiveajatteluun. Pääministeri ja hallitus osoittavat tässä valitettavaa heikkoutta huutosakkien edessä.

Onko ihme, jos painostusryhmiä ilmestyy kuin sieniä sateella edistämään epämääräisiä pyrkimyksiään esimerkiksi istumalla raitiotiekiskoilla Mannerheimintiellä. Valtiomiehiä ja -naisia ei synny mielenosoituksia kuuntelemalla.

Tähän kastiin nouseminen edellyttää rautaista luonteenlujuutta ja tervettä arvostelukykyä – sekä halua ajatella kansalaisten hyvinvointia. Tämän keskustelun perusteella Krista Kiurulla näyttäisi olevan mahdollisuuksia nousta tähän kategoriaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20211002 (20211002)