Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministeri Marinilta puuttuu johtajuutta

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 17.10.2021

Pääministeri Sanna Marin on osoittanut toiminnassaan melkoista epäitsenäisyyttä ja alttiutta muuttaa mielipidettään painostuksen alla.

Ensinnäkin hän meni ”avaamaan yhteiskunnan” koronarajoituksista vastoin vastuuministerin, Krista Kiurun ja terveysviranomaisten näkemystä, kun ravintola- ja tapahtuma-alojen edustajat pitivät rajoituksista tarpeeksi kovaa meteliä. Koronatartunnat alkoivatkin pian lisääntyä.

Kansanterveys ja kansalaisten etu jäi tässä yhteydessä sivurooliin:
sitä ei keskusteluissa mainittu.

puheenvuoro.uusisuomi.fi/?s=p%C3%A4%C3%A4ministerin+hermo+petti

Toinen esimerkki: hallitus ilmoitti, että se peruu rahapelituottojen hupenemisesta johtuvat kulttuurialan ja kaikkien muidenkin edunsaajien nauttimien Veikkausvarojen leikkaukset täysimääräisesti (IS 15.10).

Näin hallitus taipui jälleen ulkopuolisen huutosakin vaatimuksiin ja muutti mieltään.

Toki kulttuuri- ja muutkin Veikkausvaroja saaneet alat ansaitsevat tukensa, mutta hallitus olisi voinut noteeraa sen heti, eikä mennä päättämään leikkauksista – jotka sitten painostuksen alla peruttiin.

Pääministerin ja hallituksen tempoilun johdosta voidaan kysyä, ollaanko nyt siirtymässä mielenosoittajien ja äänekkäiden lobbareiden yhteiskuntaan, jossa erilaiset kuppikunnat ajavat kantansa läpi päättäjiä painostamalla?

Elokapinan mielenosoittajat istuivat äskettäin Mannerheimintiellä häiritsemässä liikennettä ja näin rajoittivat kansalaisten liikkumisvapautta.

He myös kytkeytyivät ketjuilla valtioneuvoston linnan ovenkahvoihin häiriten tasavallan presidentin ja ministereiden työrauhaa sekä rajoittaen heidän liikkumisvapauttaan.

Näköjään nykyisin mielenosoitusvapaus ylittää valtion takaaman kansalaisten liikkumisvapauden ja jopa korkeiden päättäjien työrauhan. Mihin tämä priorisointi perustuu?

Saamme nähdä, julistaako hallitus maahan ilmastohätätilan Elokapinan vaatimuksen mukaisesti. Miten pitkälle ulkoparlamentaarisen painostuksen edessä aiotaan vielä mennä?

Jämäkkä pääministeri ja hallitus eivät taivu huutosakkien tahtoon, vaan etenevät päätöstensä ja politiikkalinjaustensa mukaisesti lakeja ja parlamentaarista käytäntöä seuraten.

Jämäkät päättäjät myös osaavat erottaa mielenosoituksen ja häiriköinnin toisistaan sekä palauttavat häiriön aiheuttajat järjestykseen. Valitettava johtopäätös on, että pääministeriltämme puuttuu johtajuutta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20211017 (20211017)