Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pidetään Martti ja maapallo asuttavassa kunnossa

Martinranta-lehti 25.10.2021

Moni on viime aikoina kiinnittänyt huomiota kaupunginosamme ja koko Turun epäsiisteyteen, mutta on asia aina yhden uudenkin messun arvoinen. Kukapa ei olisi törmännyt täytenä pursuavaan roska-astiaan tai jalkakäytävälle heitettyihin koronamaskeihin, tyhjiin mehu- ja kahvitölkkeihin sekä hampurilaispakkauksiin? Puhumattakaan tupakantumpeista.

Hampurilaispapereita ja styroksipakkauksia näkee varsinkin myyntipisteiden lähistöllä. Roska-astioita kyllä on, mutta niiden käyttö näyttää monelle ylivoimaiselta.

Kaupungin johdon on turha kuvitella tekevänsä viihtyisää ja turisteja vetävää kaupunkia rakentamalla isolla rahalla 'nähtävyyksiä', kuten funikulaarin, oudon näköisen sillan, ynnä muuta, jos kaikkialla on roskia ja täytenä pursuvia roska-astioita. Olisi pieni vaiva hoitaa nämä häpeätahrat pois päiväjärjestyksestä.

Siisteys opitaan kotona, ja ennen sitä opittiin koulussakin. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni ulkona roskaaja heittää kotiin ostamansa makkaraperuna-annoksen kääreen lattialle.

Katujen ja puistojen roskaamisesta ei ole pitkä matka varsinaisen luonnon turmelemiseen. Roskista osa kulkeutuu vesistöihin ja sitä tietä kalojen suihin. Maapallon ja ilmakehän suojelu on kuitenkin paljon ylevämmältä tuntuva tehtävä kuin lähiympäristöstä huolehtiminen. Ja on helpompaa vaatia muita tekemään enemmän näiden hyväksi.

Voisikin esittää ystävällisen kysymyksen "tulevaisuutensa maailman" suojelua vaativille, että sattuivatko he tulemaan mielenosoitukseen moottoriajoneuvolla pakokaasupilven saattelemana – ja mikä on yleensäkin heidän oma hiilijalanjälkensä.

Asuinympäristöstämme ollaan hiljalleen hävittämässä siellä vielä olevia luonnon rippeitä. Rakentamista pyritään tiivistämään yhä enemmän keskustaan. Myös Martissa tällaista tiivistämistä on ollut jo havaittavissa. Keskustassa Börsin 'pöheiköstä' on rakentamisen myötä kaadettu puita.

Börsin hotellirakennuksen purkaminen ja uudelleen rakentaminen ei sekään ollut luonnonsuojeluteko: syntyi runsaasti vaikeasti käsiteltävää jätettä, joka korvattiin uudelle rakennusmateriaalilla. Vain Börsin vanha historiallisesti arvokas hotellirakennus säästettiin – kun oli pakko. Tämän myllerryksen yhteydessä korttelin sisälle kaavoitettiin uusia rakennuksia.

Toinen tiivistämiskohde on kauppatorin vastakkaisella puolella: Ortodoksisen kirkon kummallakin puolella sijaitseviin puistoihin kohoavat keskenään samanlaiset betonilaatikot. Maisemallisena perusteluna esitettiin muistaakseni: 'torinäkymän eheyttäminen'. Rakentamisen tiivistäminen kuitenkin lisää liikennettä ja päästöjä keskustaan – ja ilmakehä kärsii.

Kaupunkilaisten vastustama Toriparkki on oma surullinen lukunsa keskustan liikenteen lisäämisessä. Päästötön kaupunki on pelkkä haave. Vai odotetaanko lähitulevaisuudessa yksityisautokannan muuttuvan päästöttömäksi?

Tämä Marttimme ja koko Turku ovat yhteydessä luontoon. Kaikki maapallon ihmiset olemme samassa veneessä – samalla pallolla. Älkäämme keikuttako venettä vaan käytetään airoja ja äyskäreitä tunnollisesti kykyjemme ja mahdollisuuksiemme mukaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20211026 (20211026)