Viimeisenä vaiheena tulokäsitteen laajentamisessa on elinkaarihypoteesi. Siinä odotettavissa oleva tulokin otetaan huomioon.
Eipä mennä asioiden edelle. Jospa sittenkin ensin perustelisit itse periaatteen. Ei se niin päivänselvä ole. |
Ajatellaanpa kahta nuorukaista, jotka juuri ovat lopettaneet koulunsa ja astuvat elämään. Toinen ei ole lainkaan menestynyt koulussa ja joutuu sen vuoksi etsimään työtä mitä saa. Toinen taas on osoittanut huippukyvykkyyttä jo koulussa ja parhaat opintopaikat ovat hänelle avoimena. Hän on juuri päässytkin lääketieteelliseen tiedekuntaan. Kumpikin menee pankinjohtajan puheille. Lainaa pitäisi saada elämän aloittamiseen.
Miten pankinjohtaja suhtautuu? Luultavasti myönteisemmin lahjakkaan pojan toiveisiin kuin elämän kääntöpuolelle joutuneen toiveisiin. Emmekä voi siitä pankinjohtajaa moittia. Niin me itsekin tekisimme. Siis tulevaisuuden näkymät vaikuttavat kulutusmahdollisuuksiin. Vaikutus ei koske vain rahansaantia eli reaalisia kulutusmahdollisuuksia vaan myös asenteita. 'Lääkikseen' päässyt itsekin asennoituu elämäänsä kuin puolivalmis tohtori. Ja kulutus on sen mukaan.
Mutta miten mallissa voidaan
mitata tuleva tulo? Soitapa tilastokeskukseen ja pyydä tulevan tulon aikasarjaa. Luuletko saavasi? |
Näiden sinänsä mikrotason perusteluiden jälkeen rohkenemmekin liittää makrotason kulutusfunktioon lisäselittäjäksi reaalitalletukset, jotka saadaan kun nimellistalletukset jaetaan kutuksen deflaattorilla eli kuluttajahinnoilla.
Elinkaarihypoteesin mukainen kulutusfunktio
C = a + b Y + d C1 + e D/P
missä
CEPF = 5.9 + .62 YDPF + .19 CEPF1 + .24 DETF R2 = .998 t 3.7 6.5 1.8 6.5 DW = 2.03
mrd 1985 mk 1989 YDPF yksityinen käytettävissä oleva tulo 218.5 CEPF yksityiset kulutusmenot 218.2 DETF reaalitalletukset 165.5
Ja hokkus pokkus, se onnistui.
Elinkaarihypoteesin mukaan kulutuspäätös on kuin suunnitelma,
jossa aina lähdetään olemassa olevien voimavarojen pohjalta, mutta tähdätään kuitenkin tulevaisuuteen. Sunnitelma voi kattaa pitkänkin aikajakson. Sitä tarkistetaan jatkuvasti uusien näkymien ja olemassa olevien resurssien mukaan.
Kokeile tietokoneohjelmaa! | |
---|---|
SUOKOKZZ.exe | Yksityinen kulutus ja tulohypoteesit |
Ohjelmapaketin tallennus kansioon c:\tmp
Kaksoisnäpäytä SUOKOKZZ Kaksoisnäpäytä SetupKOK.bat WREGAJK.EXE on käytetävissä hakemistossa
c:\ajk\kok |
Tutustu
keskeisiin kulutusta koskeviin hypoteeseihin. Voit kokeilla niiden estimointia WREGAJK tietokoneohjelmalla. Se lähtee liikeelle REG tiedostosta, johon kaikkien neljän hypoteesin (Keynesin perus + kolme varianttia) mukaiset yhtälöt on jo istutettu valmiiksi.
Asko Korpela 19990210 (19990127) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu