AJK: Suosittelen kirjan lukujen (11 ja) 12 läpikäymistä tai Tiedostoja (SUOKAN11 ja) SUOKAN12, jos et ole ollut asianomaisella luennolla, jolla asiat (tekniset ja talousteoreettiset) on käyty läpi.
AJK: Ilman kommentteja max 3 p, vaikka olisi kaikki tehty.
(En tosin ymmärrä, minkä takia alkuarvot eivät lainkaan poikkea, ottaen huomioon että niitä on muutettu monta kertaa)
AJK: Taytyy tarkistaa ohjelmaa, mutta tarkoitus on, että alkuarvot eivät todellakaan muutu yhtään mihinkään, mutta sen sijaan Sinä sarakkeen arvot muuttuvat käyttäjän mielen mukaan. Poikkeama on Sinä-sarakkeen ja alkuarvojen erotus. Ohjelma tarkastettu: toimii moittettomasti. Muistikohan painaa joka kerran ClipB painiketta, kun halusit uutta tavaraa leikepöydälle?
Vaikealla tasolla pitää jo aika tarkkaan tietää mitä tekee, ettei saa turhia sakkoja muutoksista.
Kokeilin piruuttani saada työttömyyden ja vaihtotaseen väritettyä ja kyllähän se aika hyvin onnistuikin. Suoritusta ei kyllä voi sanoa hienosäädöksi, sillä tappioluvuksi tuli 129 (127,2+1,6). Muutin verotusta, julkisia menoja, OECD- tuloja ja vientihintoja aika rankalla kädellä
AJK: Puhtaaksi värittäminen onnistuu vaihtoehdossa VAIKEA täsmälleen samoilla arvoilla kuin vaihtoehdossa HELPPO. On jonkinmoisella vaivalla mahdollisuus saada kaikki timantin lohkot kirkkaiksi. Helppo vaihtoehdossa tappiofunktion arvo on silloin 0.0, mutta Vaikea vaihtoehdossa jotakin aivan muuta. Kannustan kokeilemaan myös tällaisia 'aivan älyttömiä'. Niistä voi oppia enemmän kuin 'älykkäistä'
H12.5 = Oli ihan kiva leikkiä. Kyllä tuo ohjelma antaa aika hyviä viitteitä siitä miten muuttujat vaikuttavat eri asioihin, vaikkakin välillä kyllä jää hämäriksi mikä linkki minkäkin muutoksen aiheuttaa. Se häiritsee, kun tavoitteet tunttu niin älyttömiltä. Ei tunnu järkevältä lähteä hakemaan tavoitteita, joita tänä päivänä ei kukaan tavoittelisi (tai jos VVM edelleen pyrkii noihin lukuihin niin ihmettelen).
Ohjelma toimi hyvin ja siihen oli helppo päästä kiinni. Se jäi vain mietityt- tämään että tulostuksiin ei tullut instrumenteissa tapahtunutta muutosta. Ne olisi ollut todella kiva saada mukaan.
Onko varmasti uusin versio (970430)??? jos ei, Kopioi ohjelma palvelimelta
H12.5 = Polajka ohjelma tuntui mielenkiintoiselta peliltä. On hauska kokeilla, miten eri arvojen muutokset vaikuttavat tappioden syntymiseen. Polajkaa oli helppo käyttää.
Hauska ohjelma. Loytyyko mistaan “oikeaa ratkaisua”, eli milla arvoilla tavoitteeseen paastaan?
AJK: ei löydy, johtuu mallin epälineaarisuudesta. Jos olisi lineaarinen, olisi yksi ja vain yksi tappiofunktion minimi.
H12.5 = Mielestäni POLAJKA sekä talouspolitiikan peli ovat parasta antia kurssilla. Molemmat ovat helppokäyttöisiä ja taloudelliset riippuvuussuhteet hyvin esittäviä. Suosittelisin pelien käyttöönottoa jo ihan perusaineopinnoissa.
AJK: Olen samaa mieltä. On käytetty pystymetsästä tulleille (JOKO) kurssilaisille hyvällä menestyksellä. Ensi vuonna opetankin Makron peruskurssin. POLAJKAA tuskin voidaan sisällyttää kurssiin pakollisena, mutta asiasta kerrotaan ja linkit rakennetaan.
H12.5 = Talouspolitiikan peli on mielenkiintoinen, mutta rahapoliittisia keinoja jäin kaipaamaan. Polajka-ohjelma toimii teknisesti hyvin. Todellisuudessa monet päätökset toteutetaan niin pitkällä viiveellä, että Polajkan kaltaista tehoa ei saavuteta juuri siihen aikaan kuin on tarkoitus. Syy-seuraus suhteiden tutkimiseen Polajka kuitenkin soveltuu hyvin. Se tarjoaa lisäksi mahdollisuuden tutkia keinoja ilman mitään poliittisia rajoituksia. Peliä pelatessa voi menestyä ymmärtämättä talouspolitiikasta mitään, toki sen tunteminen on suuri etu. Talouspolitiikan ymmärtäminen ei kuitenkaan helpota päätöksentekoa esim. siitä nostaako välillisiä veroja 0.1 vai 0.2 prosenttia, se pitää tutkia pelinomaisesti.
Palautteesta kiitokset. Se helpottaa ja auttaa sekä sivujen että tehtävien tekemistä!
Asko Korpela 970518 (970518) o Asko.Korpela@kolumbus.fi (palaute)
[ccc]