1 Malli ennusteen perustana
o 11.1.1 Makromallin kolme tasoa
o 11.1.2 Mallin heikot
ja vahvat puolet
o 11.1.3 Malli on
karkea kuva
2 Eksogeeniset muuttujat
o 11.2.1 Eksogeenisten
muuttujien luonne
o 11.2.2 Ennusteen ehdollisuus
3 Ennuste ja sen vaihtoehdot
o 11.3.1 Perusennuste
o 11.3.2 Vaihtoehtoinen ennuste
4 Ennusteiden osuvuus
Harjoitustehtävä
Malli tarjoaa kiinteän kehikon kokonaistaloudellisen ennusteen laatimiselle. Mallin kansantalouden tilinpidosta peräisin olevat määritelmät ja tasapainoehdot takaavat, että ennuste on sisäisesti ristiriidaton eli että kaikki rakenteelliset kokonaisuudet todella ovat osiensa summia.
Jaakko Okker AJKA mallista o AJKA sivulle
Olemme nyt tutustuneet hyödykemarkkinoiden ja työvoimamarkkinoiden komponentteihin ja tärkeimpiin niiden riippuvuuksia koskeviin teorioihin.
AJKA mallin yhtälöt on esitetty AJKA mallia esittelevässä tiedostossa. Makromalli on vielä paperikonettakin elävämpi organismi ja sen kertoimet muuttuvat aina kun uutta havaintoaineistoa ilmestyy.
Mallin 50 yhtälöstä vajaat 15 on käyttäytymisyhtälöitä. Niistä kukin riippuu noin kolmesta parametrista, joten kaikkiaan mallin parametreja on noin 50. Nämä parametrit sisältävät kaiken kansantalouden sisäisiä riippuvuuksia koskevan teorian. Niiden varassa myös mallilla kansantaloudesta tehtävät ennusteet ja talouspoliittiset vaihtoehtolaskelmat seisovat tai kaatuvat.
AJKA mallin ja AJKCB mallin erot
Mallin laajuuden todettiin tarkoittavan sen yksityiskohtaisuutta eli sitä kuinka moneen palaseen sama kokonaisuus on jaettu.
Ennen muuta tietokoneohjelmoinnin kannalta jo mallin suppein mahdollinen versio tuo esiin kaikki oleelliset piirteet. Luvun 5 alussa sekä lohkokaaviomuodossa että yhtälöinä esitetty
Luvun 5 lopussa esitetty noin 20 yhtälön laajuinen AJKCB malli sisältää sen sijaan jo kokonaisen makrotalousfilosofian.
Vasta AJKA mallin kokoinen kuva kansantaloudesta on niin yksityiskohtainen, että sen perusteella voidaan
Toisaalta kymmenen kertaa yksityiskohtaisempi malli ei suinkaan takaa kymmenen kertaa tarkemmin osuvia ennusteita tai kymmenen kertaa parempaa talouspolitiikkaa, vaikka sen laatiminen ja ylläpito saattaa merkitä hyvinkin kymmenen kertaa suurempaa työmäärää ja kymmenen kertaa suurempia ylläpitokustannuksia. Toisaalta teorian ja mallin olemukseen kuuluu yksinkertaistus, suorastaan karrikointi. Ei kaikkea, mutta oleellinen pyritään saamaan esille vähin piirroin.
Tässä mielessä AJKA mallin suuruinen mosaiikkikuva Suomen kansantaloudesta on eräs mahdollisuus. Sillä voidaan sekä laatia
Mitkä ovat mallin vahvat ja heikot puolet ennustekäytössä? |
Ekonometrisen mallin vahvoja puolia ennustevälineenä ovat sen
Ekonometrisen mallin heikkous taas on sen tunnottomuus 'erityisten asianhaarojen' suhteen.
Kuusikymmenluvulla kehitetyt mallit kokivat öljykriisissä haaksirikon.
Mutta toisaalta
Malli on kuva menneisyyden keskimääräisestä kehityksestä. Sen vuoksi myös mallilla tehty ennuste perustuu menneisyyden keskimääräiseen kehitykseen. Tällä seikalla on merkitystä myös mallin perustana olevaa havaintoaineistoa rajattaessa.
Mallihan onkin pajatso! |
Ennusteen tekeminen ekonometrisella mallilla on siinä suhteessa samanlaista puuhaa kuin pajatson pelaaminen, että jotain on iskettävä sisään, jotta jotain tulisi ulos. Mallilla ennustettaessa markkoja ovat eksogeenisten muuttujien arvot. Niitä heitellään malliin ja malli sylkäisee ulos endogeenisten muuttujien arvoja. Erona pajatson pelaamiseen on siis, että mallista tulee aina jotakin ulos, jos sinne jotakin heitetään sisään. Pajatsostahan ei joka lyönnillä tule ulos.
Ekonometrinen kokonaistaloudellinen malli on eräänlainen 'kaikki riippuu kaikesta' järjestelmä.
Malli on siis loputon riippuvuuksien ketju. Mutta siihen on jätetty myös 'irtopäitä'.
Tällä tavoin mallilla tehtävä ennuste on ehdollinen .
Onko siis ensin ennustettava eksogeenisten arvot jotta voitaisiin sitten mallilla laskea endogeenisten arvot? |
Juuri näin on tehtävä. Tässä on siinä mielessä paradoksi, että ennusteen tekijä ennustaa lopulta vain eksogeenisten muuttujien arvoja. Endogeenisten muuttujien arvot antaa malli laskien ne yhtälöiden avulla täysin mekaanisesti. Ennusteen mallilla laatiminen on siis sellaisten eksogeenisten muuttujien arvojen etsiskelyä, jotka antavat uskottavan tuntuiset arvot endogeenisille muuttujille.
Monet eksogeeniset muuttujat ovat luonteeltaan talouspolitiikan instrumentteja.
Seuraavaksi käymme läpi ennusteen laatimisen vaiheet siten kuin ne joudutaan mallilla ennustettaessa käymään. Laadimme ennusteen kahdelle vuodelle. Ennustetulostukseen tulee aina viimeisen havaintovuoden tiedot sekä kulumassa oleva ja seuraava vuosi. Tässä ennuste on tehty vuosille 1990 ja 1991.
AJKA mallilla ennusteita on laadittu syksystä 1976 lähtien kaksi kertaa vuodessa, aina kun kansantalouden tilinpidosta valmistuu uutta tietoa. Näin tapahtuu helmikuussa, jolloin saadaan juuri päättyneen vuoden ennakkotiedot useimmista keskeisistä tilinpidon muuttujista. Lopulliset tiedot valmistuvat elokuussa. Syksyn ennuste laaditaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun valtion tulo- ja menoarvio eli budjetti julkistetaan eli annetaan eduskunnalle. Tämä tapahtuu syyskuun puolivälissä.
Budjettiin sisältyy valtiovarainministeriön taloudellinen katsaus, jossa puolestaan on esitetty valtiovarainministeriön ennuste seuraavalle vuodelle. AJKA mallilla laaditaan ikäänkuin viralliselle vaihtoehtoinen ennuste, jossa pyritään käyttämään mahdollisimman pitkälle samoja olettamuksia kuin on käytetty valtiovarainministeriön ennusteessa.
Entä jos ei siellä ole? |
Sitten arvioidaan itse. Talouspolitiikan instrumentin luonteisia on eksogeenisten joukossa vain kymmenkunta. Niiden merkitys ennusteen kannalta on todella strateginen. Loput eksogeeniset ovat vähämerkityksisiä mitattuna niiden suuruudella bruttokansantuotokseen verrattuna. Mutta ne ovat välttämättömiä tilinpitoteknisesti eli 'mallin umpeutumisen' kannalta. Niillekin on määrättävä ennusteperiodin arvot. Arvot voidaan saada esim trendiennusteista.
tarkoitetaan tässä arvoa, joka saadaan etenemällä tarpeellinen määrä aikayksiköitä, tässä vuosia, viimeisestä havaintoarvosta trendin suunnassa.
Mutta mikä trendi otetaan? Pitkä, lyhyt, eksponenttitrendi vai lineaarinen? |
Annetaan selitysasteen ratkaista.
Tätä varten ennusteen tekijä tarvitsee EXTREND ohjelman, joka laskee 25 ja 10 viimeisen vuoden havainnoista sekä lineaariset että eksponenttitrendit ja niiden kunkin selitysasteet. Tällä ohjelmalla voidaan laskea mitä hyvänsä vastaavia trendejä, mutta vain ADB tyyppisistä tietokannoista.
No vihdoin päästään pääasiaan. Onpa mielenkiintoista nähdä miltä Suomen kansantalouden tulevaisuus näyttää. |
Seuraavassa on linkki AJKA ennusteen verkkoversion siihen kohtaan, jossa on esitetty syksyllä 1996 tehty AJKA ennuste sellaisena kuin se on julkaistu vuodesta 1976 lähtien kaksi kertaa vuodessa ilmestyneessä vihreässä AJKA ennuste vihkossa.
Ajka ennuste 1996 syksyllä (15 tärkeintä muuttujaa)
Seuraavassa on linkki AJKA mallin esittelysivulle kohtaan jossa esitetään täydellinen AJKA ennuste.
Ajka ennuste 1996 syksyllä (kaikki AJKA mallin muuttujat)
Ohjelman käyttäjä voi mielin määrin muuttaa perusennustetta ja vaihtaa saamansa vaihtoehdon perusennusteeksi. Poistuttaessa peusruudusta on mahdollisuus ottaa esiin perusennusteen mukaiset graafiset esitykset kaikista mallin muuttujista sekä tulostaa alkuperäisen tai tallettamansa uuden perusennusteen AJKAFOR.FIL tiedostoon ja sitä kautta paperille. Siinä vaiheessa ei ole mahdollisuutta ryhtyä muuttamaan ennustetta.
Millaisia vaihtoehtoisia ennusteita voitaisiin tehdä? Vaihtoehtoisten ennusteiden tekeminen käy todella käden käänteessä. Esimerkkinä voidaan tarkastella samaisessa syksyn 1990 AJKA ennusteessa esitettyjä vaihtoehtoja.
Kokeile tietokoneohjelmaa!
FORAJKA ohjelmalla voit tutustua AJKA mallin käyttöön kokonaistaloudellisten ennusteiden laatimisessa. Ohjelma laatii aluksi perusennusteen, joka säilyy vaikka omassa ajossasi korvaisitkin sen uudella. Voit laatia omia vaihtoehtojasi eksogeenisia muuttujia muuttamalla.
Ennusteiden laatiminen Harjoitustehtävä
Alkuun o Makroteoria ja Suomen kansantalous o Kansantalouden kurssit o AJK kotisivu
Asko Korpela, kansantaloustieteen lehtori, Helsingin kauppakorkeakoulu
Asko Korpela 971124 (970409) - Asko.Korpela@kolumbus.fi (palaute)
[ccc]